Segueix-nos a les xarxes socials:

L'estudiant gironí Aniol Escorihuela guanya el Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2022

Joan Jubany i Sergi Sánchez són els finalistes d'aquesta edició

L'estudiant gironí Aniol Escorihuela guanya el Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2022FUNDACIÓ JOSEP IRLA

El jurat del Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2022 destaca el treball «Joan Platé Vergés: un maqui compromès amb la lluita per la llibertat», elaborat per Aniol Escorihuela Roca, alumne de l'Institut Santiago Sobrequés (Girona) i tutoritzat pel professor Joan Boada Masoliver. Aniol Escorihuela dona a conèixer la trajectòria de l'excombatent republicà Joan Platé Vergés, integrant de l'Equip de Passos –grup de maquis organitzat pel Partit Comunista. Com a guia de pas a la zona de Catalunya, Platé ajudà a establir una nova ruta des dels Banys d'Arles i Palaldà, al Vallespir, fins a Riudellots de la Selva. Va morir l'abril de 1950 a conseqüència d'una emboscada de la Guàrdia Civil a Maçanet de Cabrenys.

Els finalistes són Joan Jubany i Mulet, de l'Institut Damià Campeny (Mataró), pel seu treball «Expedicions pirinenques durant la Guerra Civil. Vivències del meu besavi»; i Sergi Sánchez Santasusagna, de l'Institut Puig-reig, pel seu treball «Petjades del passat: franquisme a Puig-Reig». Han format part del jurat d'aquesta edició Alba Castellví, educadora i vicepresidenta de la Fundació Josep Irla; Clàudia Pujol, directora de la revista d'història Sàpiens; Ramon Batalla, exprofessor d'ensenyament secundari; Àngels Parés, exprofessora d'ensenyament secundari; i Joan Maria Serra, exprofessor d'ensenyament.

El Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat pretén impulsar la recerca i la difusió històrica en l'àmbit de l'esquerra nacional dels Països Catalans. S'hi poden presentar alumnes que hagin elaborat el treball de recerca de batxillerat sobre memòria històrica contemporània als Països Catalans: època republicana (1931-1939); antifranquisme i exili (1939-1975); i transició (1975-1980).

Prem per veure més contingut per a tu