L'Ajuntament de Girona homenatja Lluís Companys

L'ofrena floral ha tingut lloc aquest matí amb motiu de la commemoració del 83è aniversari de l'expresident de la Generalitat

Ofrena floral amb motiu de la commemoració del 83è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys.

Ofrena floral amb motiu de la commemoració del 83è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys. / Marc Martí Font

DdG

L'Ajuntament de Girona ha homenatjat aquest matí l'expresident de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, amb motiu de la commemoració del 83è aniversari del seu afusellament. L'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, ha presidit l'ofrena floral, que ha comptat també amb la participació del tinent d'alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats Bartrina; del tinent d'alcaldia i regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font Domènech; la regidora de Benestar Emocional, Sílvia Bosch, i la portaveu del grup municipal del PSC, Sílvia Paneque, també han assistit diversos regidors i regidores del consistori gironí i altres autoritats.

Amb l'acte d'avui volem reivindicar la figura de Lluís Companys, que va fer avançar el país tant en temes nacionals com socials. A Girona també volem avançar en aquestes dues direccions, amb la defensa de la llengua catalana i amb la lluita per eliminar les desigualtats socials. Recordar Companys també es recordar i reivindicar la lluita antifeixista d'aquest país, que encara avui dia cal tenir present.

Lluc Salellas i Vilar

— Alcalde de Girona

L'acte ha tingut lloc a la plaça de Lluís Companys del barri de Pla de Palau – Sant Pau, on hi ha un bust dedicat al president de la Generalitat, obra de l'escultor Josep Maria Subirachs. Un cop feta l'ofrena floral, les persones assistents han fet un minut de silenci i han cantat Els segadors.

El president de la Generalitat de Catalunya entre els anys 1934 i 1940, Lluís Companys, va ser afusellat el 15 d'octubre del 1940, avui fa just 83 anys, al castell de Montjuïc de Barcelona després d'un consell de guerra sumaríssim. Companys va ser el 132è president de la Generalitat de Catalunya, en substitució de Francesc Macià, qui havia estat el primer president del Parlament de Catalunya l'any 1932.

Enguany, l'Ajuntament de Girona ha afegit un acte a l'homenatge del president Lluís Companys. La commemoració es farà a l'Escola Annexa-Joan Puigbert demà, a les 17 h, ja que Companys va col·locar la primera pedra de la construcció de l'equipament educatiu ara fa 85 anys. Es farà un acte popular que comptarà amb la participació de l'alcalde i la glosa de la figura de Lluís Companys a càrrec del cronista de la ciutat, Joan Boadas.