Segueix-nos a les xarxes socials:

Girona homenatja els detinguts a la fàbrica Torras-Hostench fa 50 anys

S'ha col·locat una placa a la Gran Via de Jaume I, davant per davant del que havia estat l’antic Govern Civil de la ciutat

«Els meus torturadors encara viuen a Girona i quan ens trobem no em diuen res»

Girona homenatja els detinguts fa 50 anys de la Torras-HostenchMARC MARTÍ FONT

19

L’Ajuntament de Girona i Comissions Obreres han homenatjat aquesta tarda les sis persones que van ser detingudes fa 50 anys per organitzar unes de les primeres comissions obres de les comarques gironines a la fàbrica Torras-Hostench de Sarrià de Ter. En memòria d’aquests treballadors i treballadores, s’ha col·locat una placa a la Gran Via de Jaume I, davant per davant del que havia estat l’antic Govern Civil i que actualment és la Dependència Provincial de l’Àrea de Treball i Immigració de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona.

 L’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, ha presidit l’acte acompanyat per la secretària general de Comissions Obreres de Girona, Belén López Sánchez, i una de les persones detingudes, Xavier Corominas Mainegre. La commemoració ha comptat també amb l’assistència de diversos regidors i regidores del consistori, com el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats; la tinenta d’alcaldia i regidora de Servei a les Persones i Convivència, Núria Riquelme Zurita, la regidora d’Educació, Queralt Vila Vergés o la portaveu del PSC, Sílvia Paneque.

 “Avui reivindiquem la lluita d’una classe treballadora que va defensar els seus drets socials i polítics fins el final. És un homenatge a totes i tots aquells gironins i gironines i anònims que durant el Franquisme i la Transició van impulsar una ciutat i un país més justos”, ha remarcat l’alcalde.

 Sota el títol de “La repressió obrera a Girona a finals del Franquisme”, la placa fa un repàs dels fets històrics que s’han rememorat avui i clou el text assenyalant que “En el 50è aniversari de les detencions, la ciutat de Girona recorda aquests fets i reivindica la lluita pels drets de les treballadores i treballadors”. La informació es pot consultar també en castellà, anglès i francès i la peça inclou un codi QR que dirigeix a la pàgina web del Museu d'Història de Girona per ampliar el contingut.

Xavier Corominas, poc abans del descobriment de la placa.

Els fets

El 14 de gener de 1974 el règim franquista va detenir sis persones –cinc homes i una dona– per constituir una comissió obrera a la fàbrica Torras-Hostench de Sarrià de Ter. Aquestes treballadores i treballadors van ser acusats pel Tribunal del Orden Público de Madrid d'associació il·lícita i de propaganda il·legal i van ser traslladats als calabossos de la comissaria de l’antic Govern Civil durant els primers dies i, posteriorment, empresonades entre una setmana i quinze mesos a la presó del Pont Major.

Fa uns dies, el detingut que va estar més temps a presó, Xavier Corominas, que temps més tard acabaria essent alcalde de Salt, va relatar a Diari de Girona que el van torturar i que alguns dels qui ho van fer encara viuen a Girona i que quan se’ls troba pel carrer no el saluden. Considera que les detencions van tenir com a instigador al propietari de la fàbrica, Higini Torras.

Corominas va estar quinze mesos a la presó. La resta han estar-hi entra una setmana i poc més d'un mes. Van ser Joaquima Massegur, Isidre Palmada, Manel Bonfill, Arcàngel Barragan i José Rovira Peña.

Assistents a l'acte.

Prem per veure més contingut per a tu