Urbanitzar el campus de Salut i acabar la Coma Cros: objectius del mandat a Salt

L’Ajuntament invertirà sis milions, entre els quals destaquen 500.000 euros per un nou centre cívic i 200.000 per un carril bici que vagi de nord a sud

Es vol continuar apostant per ampliar el parc públic d’habitatge doblant el nombre de lloguers

S’han d’acabar de definir els usos que pot tenir la Gassol, però es prioritza acabar d’omplir els 1.800 metres quadrats que falten de la Coma Cros

L'equip de govern de l'Ajuntament de Salt, aquest matí.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Salt, aquest matí. / Josep Coll

Josep Coll

Josep Coll

L’Ajuntament de Salt s’ha marcat com a objectiu d’aquest mandat (2023-2027) urbanitzar el sector sud del municipi de cara a la construcció del nou campus de Salut i trobar finançament per poder acabar la reforma de l’edifici de la Coma Cros. També ampliar el parc públic d’habitatge doblant el nombre contractes de lloguer municipal. Actualment, hi ha al voltant de la meitat dels 176 habitatges que formen part del parc que estan llogats.

L’equip de govern (ERC i Junts) ha explicat aquest matí alguns detalls del Pla d’Acció Municipal (PAM) per aquest mandat, on es preveuen més d’un centenar d’actuacions. Totes elles regeixen en quatre grans eixos: medi ambient, progrés econòmic, administració propera i cultura i educació.L'alcalde, Jordi Viñas, ha afirmat que el PAM té «una mirada llarga», de quinze o vint anys, per «afrontar els reptes de futur» com el Campus de Salut o els canvis de mobilitat i urbanístics. Tanmateix, això es farà «sense oblidar el dia a dia», ha apuntat Viñas.

Un d’aquests «reptes de futur» és urbanitzar el sector sud del municipi per tenir-ho tot enllestit per al futur campus de Salut. De fet, el tinent d’alcaldia de l’àrea de Territori, Serveis Públics, Medi ambient, Acció Climàtica i Futur, Àlex Barceló, ha detallat que la intenció és aprovar, de forma inicial i abans de l’estiu, el pla parcial que dividirà la zona del campus en tres. Al mateix temps, també es vol aprovar el pla parcial del primer subsector. Aquest subsector «estratègic» ha d’incloure el nou hospital Josep Trueta, un centre d’innovació o s’aixecaran pisos.

Definir el projecte de la Gassol

Un dels altres objectius principals per aquest mandat és «acabar d’omplir» tot l’espai de la Coma Cros, ha dit el tinent d’alcaldia de l’àrea de Serveis Generals, Serveis Econòmics i Govern Obert Àrea de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Toni Vidal. Ara per ara, faltarien uns 1.800 metres quadrats i la intenció de l’Ajuntament és acabar amb totes les reformes a aquest espai abans de definir un projecte per la Gassol. Abans, però, ha de trobar finançament, que ha demanat a diferents administracions.

L’Ajuntament va comprar l’antiga fàbrica tèxtil per 5,5 milions d’euros a finals de 2022 i, de moment, encara no hi ha res previst. Sí que Àlex Barceló ha afirmat que durant aquest mandat es podrien «començar a ordenar els usos» i que s’havia pensat amb un «procés participatiu» per fer-ho, però no en ha donat més detalls. També Jordi Viñas ha assenyalat que es va «aprofitar l’oportunitat» perquè la Gassol no caigués «en mans especulatives». «La inversió que s’ha de fer allà és important», ha conclòs.

6 milions d’inversió

L’Ajuntament de Salt té previst destinar uns sis milions d’euros durant aquest mandat. Entre les principals inversions previstes destaca la creació d’un nou centre cívic amb una inversió de 500.000 euros. No s'ha definit cap espai concret, tot i que Toni Vidal, ha explicat que serà «un equipament que s’ha adquirit en els últims anys». Per altra banda, també es vol fer un carril bici que vagi de nord a sud. Tot i que encara no s'ha definit el traçat, anirà des de la C-65, allà on s'ha de construir el nou Campus de Salut, fins al sector més natural de Salt, a la zona de la Coma Cros. Per aquest carril bici es preveu invertir 200.000 euros.

A part, l'Ajuntament té previst invertir durant aquest mandat 1,2 milions d'euros en una pista poliesportiva i 1,1 milions a la via pública, amb l'asfalt, voreres o enllumenat, entre d'altres. També 600.000 euros en l'aparcament de les Naus Guixeres, 255.000 euros en l'ampliació del cementiri i 240.000 euros en millores a les escoles del municipi. A més, es volen fer refugis climàtics i un centre de salut emocional «pioner», tal com ha avançat el regidor d’Educació i Joventut, Adrià Martín. El projecte del BRCAT per unir amb un carril de bus ràpid Salt i Girona, a més de la creació d’un carril bici central que passi per l’avinguda dels Països Catalans, és un altre dels objectius. De la mateixa manera que es pretén que la Girocleta arribi a Salt en aquest mandat.