Cosmètica amb cèl·lules mare i roba de plàstic, premis a la innovació sostenible de BBVA
00%
Carregant

Cosmètica amb cèl·lules mare i roba de plàstic, premis a la innovació sostenible de BBVA

keyboard_arrow_down
Cosmètica amb cèl·lules mare i roba de plàstic, premis a la innovació sostenible de BBVA

BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes premien Vytrus Biotech i Fitplanet per les seves propostes empresarials favorables al medi ambient

Un laboratori que produeix ingredients per a la indústria cosmètica a partir de cèl·lules mare de plantes i una marca de roba esportiva que té com a matèria primera principal les ampolles de plàstic o les xarxes de pesca. Vytrus Biotech i Fitplanet són les guanyadores d’aquest any del Premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Mediambiental, un guardó en què col·labora EL PERIÓDICO i que pretén destacar negocis de petites i mitjanes empreses o autònoms que promoguin la sostenibilitat. Amb seu a Terrassa i Sant Pere de Ribes respectivament, totes dues empreses demostren, segons va afirmar el director territorial de BBVA a Catalunya, José Ballester, que l'emprenedoria sostenible a Catalunya "és espectacular".

Els finalistes i personalitats implicades en el premi, amb Esterri Peña (Fitplanet) i Òscar Expósito (Vytrus) al centre / FERRAN NADEU
Els finalistes i personalitats implicades en el premi, amb Esterri Peña (Fitplanet) i Òscar Expósito (Vytrus) al centre / FERRAN NADEU

Fundada ara farà tretze anys, Vytrus Biotech ha aconseguit cultivar cèl·lules mare de plantes de les quals aconsegueix principis actius per produir cosmètica natural. Tal com explica el conseller delegat i cofundador de l'empresa, Òscar Expósito, la clau és que cultius que a la natura ocuparien una hectàrea, aquí creixen en 80 metres quadrats; i allò que altrament necessitaria uns 10.000 litres d'aigua, aquí s'aconsegueix amb poc més d'un. "És un canvi molt significatiu: produïm molt més amb molt menys", sintetitza l'empresari. "Les respostes ja les tenim aquí, només cal observar com funciona la naturalesa", va afegir ahir en el lliurament de premis.

La proposta ha valgut a l'empresa que fa diversos anys que creix a doble dígit, acostar-se als 3 milions d'euros de facturació l'any passat i començar a cotitzar a la borsa de les pimes, el BME Growth, incrementant la seva valoració de mercat un 25 % en la primera jornada. Gairebé tres mesos més tard, Vytrus ha duplicat els 12 milions d'euros que valia en començar a cotitzar.

Fibres de materials abandonats

Amb una dimensió una mica menor però una voluntat semblant, Fitplanet ha trobat la manera de convertir materials abandonats al medi ambient en fibres per fabricar tela. Amb 15 ampolles fabriquen unes malles, detalla el conseller delegat i cofundador de l’empresa, Esterri Peña, i amb set recipients, un top.

“En primer lloc, fomentem l'economia circular en estar produint la nostra roba esportiva amb materials i recursos que estaven abandonats al medi ambient; en segon lloc, recaptem fons i diners per destinar-los a diferents ONG que treballen per a la protecció dels animals marins”, resumeix l'emprenedor, que explica que també organitzen recollides de plàstic amb voluntaris i fan xerrades a escoles.

De fet, Peña va assegurar ahir que el premi es dirigirà a continuar generant productes a partir de residus però també a seguir educant persones i protegint animals marins amb la qual cosa el guardó, va dir, "ens beneficia a tots".

Empreses finalistes

A més de Vytrus Biotech i FitPlanet, optaven a rebre els 10.000 i 5.000 euros de premi Orpheus i Plazy Car, que completen el planter de finalistes. La primera és una plataforma de gestió intel·ligent que fa que els edificis siguin més confortables, sostenibles i saludables a través d'una xarxa de sensors sense fil; la segona realitza neteges ecològiques de vehicles a domicili.