00%
Carregant

¿Quines seran les professions del futur?

keyboard_arrow_down
¿Quines seran les professions del futur?

Els dissenyadors d'impressió 3D en la moda, els controladors de trànsit amb drons i els consultors ambientals són el futur

Per: L. Martín

Amb l'arribada del setembre també comença un nou curs escolar. Els estudiants preparen els seus estoigs amb tot el necessari per assistir a les classes que els obriran les portes del futur laboral. Tot i que les expectatives que tenen aquests joves disten molt de les que tenien anteriors generacions amb l'arribada de la digitalització i la transició energètica, potenciats després de la pandèmia del coronavirus. “El concepte que una vida equival a un lloc de treball i en una única empresa ja està canviant i ho farà encara més”, indica l'informe “Treballar el 2033” de la firma PwC. De fet, la mitjana de llocs de treball que es tindran durant la vida professional és entre 7 i 10,5. I, en l'era de la innovació, també apareixeran noves professions.

La majoria de llocs de treball que impulsaran l'economia el 2030 actualment no existeixen i seran ocupats pel 65% de menors que estan cursant actualment l'educació primària, segons revela un estudi de la Universitat Europea de Madrid. “Moltes professions que apareixeran encara no es coneixen, però la tecnologia estarà present en totes elles”, assenyala Francesc Calabia, director general de Nuclio Digital School. Aquestes feines vindran de sectors emergents o de la transformació dels tradicionals en projectes d'alt valor afegit. Així, per exemple, bona part es mouran en el terreny de la robotització, la Intel·ligència Artificial, la visió 3D, el ‘machine learning’ o el ‘block chain’. A més, els perfils amb més demanda seran aquells que sàpiguen “com aplicar la tecnologia al seu entorn de treball, i que destaquin per habilitats toves, com la flexibilitat, el treball en equip, la comunicació o la creativitat”, afegeix Calabia.

Una de les tecnologies que més s'està expandint és la basada en cadenes de blocs anomenada ‘block chain’, que està arribant a múltiples sectors alhora que multiplica les seves utilitats. Espanya destaca a nivell mundial per ser l'estat amb l'increment més gran de la demanda professional d'especialistes en aquesta tecnologia. Concretament, el país va experimentar el 2021 un creixement del 609%, d'acord amb un informe elaborat per LinkedIn i la plataforma de compravenda de criptomonedes OKX. També van guanyant protagonisme els especialistes en Intel·ligència Artificial. Per a la innovació en aquest camp, Espanya ha creat el projecte Quantum Spain amb una inversió de 60 milions d'euros –finançat al 100% pels fons europeus Next Generation a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial–. Amb ell, es pretén crear el primer ecosistema de computació quàntica al sud d'Europa amb l'adquisició i la instal·lació d'un ordinador quàntic al Barcelona Supercomputing Center, així com la creació d'ocupació de qualitat i la retenció de talent a tot el país.

Tot i això, queden professions per crear-se per la seva complexitat tecnològica. S'entreveuen per als propers anys dissenyadors d'impressió 3D en la moda, controladors de trànsit amb drons, analistes d'autotransport, especialistes en creació d'avatars o terapeutes i cirurgians per a l'augment de la memòria. Per poder entrar en aquests mercats, el director general de Nuclio Digital School indica que és important que “es desenvolupin habilitats que permetin aprendre ràpid, resoldre problemes i treballar en equip, cosa que es pot fer a través de la programació en entorns virtuals preparats com Roblox, MInecraft o Scratch”.

Agricultura ecològica i ecoemprenedoria

Les noves oportunitats emergeixen també en l'àmbit de l'economia verda. La Fundació Ellen MacArthur, el Fòrum Econòmic Mundial, la Comissió Europea i l'Agència Europea de Medi Ambient comptabilitzen entre 700.000 i un milió de llocs de treball relacionats amb l'economia verda durant la propera dècada. I, d’aquests, 52.000 seran a Espanya. “La sostenibilitat serà una de les prioritats dels governs a tot el món i es potenciarà en tots els sectors, cosa que provocarà la necessitat de contractar perfils que es dediquin a fer els negocis de les empreses més sostenibles amb el seu entorn ”, afegeix Calabia. L´agricultura ecològica, la consultoria ambiental, l’ecodisseny d’envasos, la prevenció i el control de la contaminació, l’ecoemprenedoria o la rehabilitació energètica d’edificis es veuran fortament demanats.

La transició a una economia verda tindrà un alt cost en termes laborals, farà que es perdin aproximadament sis milions de llocs de treball. Però alhora, permetrà la creació d'uns 24 milions de nous llocs de treball a tot el món, en professions vinculades a la sostenibilitat i al medi ambient. És a dir, per cada lloc de treball que es perdi, se'n crearan quatre de nous, segons l'Organització Internacional del Treball. Per això, serà clau a Espanya l'empenta d'almenys el 30% dels fons Next Generation EU, que aniran cap a la lluita contra el canvi climàtic i el suport de projectes ecològics.