Els 3 consells per sortir il·lesos dels àpats familiars durant les Festes de Nadal

Sols ser l'ovella negra de la família? T'ajudem a tenir pau mental

Que la negativitat i el conflicte no faci que passis un Nadal de pena

Evita enfadar-te a Nadal

Evita enfadar-te a Nadal / freepik

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Ha arribat l'hora dels àpats del 24 de desembre, Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any, Any Nou i Reis. Molts àpats en poc temps i aquí no hi sumem els dinars o sopars d'empresa o amics. Si ens posem a comptar tots els dies que tenim replets de quedades i quasi totes per menjar, ens posaríem les mans al cap: molts diners i moltes persones en poc temps. Però, i si les persones que hem de veure no són gaire del nostre grat? Els millors consells per sortir airosos en aquests menjars nadalencs.

Les festes de Nadal són per gaudir en bona companyia, però sempre pot haver-hi algú amb qui estàs com el gat i el gos i, això, pot provocar un dinar o sopar tens on els ganivets volin i la màgia nadalenca es trenqui. Per evitar posar-nos nerviosos o provocar un conflicte familiar, el millor és seguir algun dels següents consells.

Els consells per no tenir conflictes familiars a Nadal

Segons la psicòloga Maria de Andrés, hem d'assumir les nostres pròpies responsabilitats. Tendim a culpar als altres per les seves decisions, paraules... Però, nosaltres no en tenim cap culpa? Segur que alguna contestació hem tingut o hem pogut incitar... A vegades, també pot ser que no ens n'adonem i amb un comentari o gest podem fer que altres se sentin malament; cuidar la nostra comunicació verbal i no verbal és important: pren consciència de la teva comunicació i errors. Potser la persona de davant té un 90% de culpa envers la situació de conflicte, però tu en tens un 10%. Reconèixer aquest 10% i no donar tota la culpa a l'altre, ens ajudarà a portar millor la situació.

Anar al dinar o sopar amb una actitud negativa, farà que el conflicte estigui servit. Quan hi ha una de les parts que ja va amb un karma negatiu, de segur que alguna cosa succeirà durant la quedada. Reconèixer la teva part de culpa i anar amb una actitud positiva, farà que la situació, segurament, sigui diferent. Si penses que serà un desastre, ho serà! Si vas amb la ment oberta i tranquil·la, pot ser que et sorprenguis!

Sopar de Nadal sense conflictes

Sopar de Nadal sense conflictes / freepik

Pensa en perquè teniu un conflicte o en perquè no t'agrada aquella persona. Analitza la situació i evita cometre els errors de l'última vegada que us vau veure. No entris en un joc de paraules o comunicació no verbal tòxica. Si et fan una broma que no et sembla correcta, ho pots dir amb tranquil·litat. Evita fer comentaris despectius. Si coneixes per què xoqueu, no entris a fer comentaris d'aquell tema. 

Les festes de Nadal són per passar-les en tranquil·litat, pau i amor. De vegades, la família pot arribar a ser una mica estressant, però evitar el conflicte i gaudir d'uns dies en bona sintonia, es pot fer, si saps com! Ara ja tens els recursos per gaudir d'aquests àpats nadalencs familiars en "pau". Almenys, la teva consciència, podrà estar tranquil·la.