La gastronomia espanyola, considerada per molts la millor del món en l'actualitat, espera més generositat del que és habitual de la Guia Michelin, l'edició de 2014 per a Espanya i Portugal es presenta avui al Museu Guggenheim de Bilbao.

Més generositat en la màxima distinció, tres estrelles, que ara ostenten set restaurants a Catalunya, la Comunitat Valenciana i el País Basc. Aquests "brillantors" ajuden a atraure clientela, nacional i forana, i això és vital en els temps que corren per a l'esdevenir dels restaurants gastronòmics.

Ni Barcelona ni Madrid tenen un restaurant triestrellat. Aquest any figuren en les travesses els restaurants Santceloni, d'Óscar Velasco, i Diverxo, de David Muñoz, a la capital espanyola i Àbac, de Jordi Cruz, a la ciutat comtal.

En la passada edició van pujar a l'olimp dels triestrellats Quique Dacosta Restaurant a Dénia (Alacant) i Azurmendi , d'Eneko Atxa, a Larrabetzu, Biscaia. El cuiner basc coordinarà el sopar que s'oferirà després de la gala, que per primera vegada se celebra a Bilbao.

S'espera que no hi hagi pèrdua en la categoria de dues estrelles, dels quals hi ha 17 establiments a Espanya, però, sobretot, es confia que la guia vermella reconegui al planter i per tant, el futur del país, atorgant més qualificacions d'una estrella.

Entre aquests, els gironins que sonen amb més força són La Plaça de Madremanya de Vicenç Fajardo, The Mirror de Paco Pérez a Barcelona, Mas de Torrent de Jordi Garrido, Compartir de Castro, Xatruch i Casañas a Cadaqués, Pa i raïm de Roseta Jorba i Antaviana de Rosina Miserachs.

L'any passat, l'Enoteca, el restaurant barceloní de Paco Pérez va aconseguir la segona estrella i les Magnòlies d'Arbúcies va aconseguir la primera, entre d'altres.

Després de l'edició 2012 marcada per la desaparició de les tres estrelles pel tancament d'El Bulli i la caiguda d'una estrella al Can Fabes per la mort de Santi Santamaria, Catalunya va recuperat posicions. La guia 2013 va ratificar les tres estrelles d'El Celler de Can Roca, a Girona, i les del Sant Pau a Sant Pol de Mar.

L'edició 2013 va tenir un balanç més positiu per als restaurants catalans, que acumulen 60 estrelles Michelin, set més que l'any passat en què eren 53, gràcies als dos nous restaurants amb dues estrelles i els sis que van entrar a la llista amb una estrella.

En aquest llista de tots els restaurants amb estrella Michelin del 2015 pots conèixer tots els establiments i la llista de restaurants amb estrella Michelin 2015