A més de grans seductors, Nefertiti i Frank Sinatra compartien la seva passió per les albergínies. Marilyn adorava la sopa de tomàquet i Casanova, les turmes arrebossades. Són quatre de la cinquantena de personatges reunits en "Mossos amb història", una obra de receptes, curiositats i apunts de salut.

Recrear a casa el «caldillo» de congre que delia el poeta Pablo Neruda, els fideus amb carxofes que fascinaven l'actriu Sofia Loren o els pèsols a la francesa en què Lluís XIV, el Rei Sol, va creure trobar la seva fórmula afrodisíaca, és possible.

L'artífex és Miguel Ángel Almódovar, un rostre conegut de la petita pantalla, i qui suma amb "Bocados con historia", editat per edaf, un nou llibre a la seva particular biblioteca gastronòmica.

Una biblioteca que componen "Adelgázate y cuida tu cuerpo comiendo sano", "Comer bien por muy poco", "Como curan los alimentos", "La fórmula Almodóvar. Los diez suplementos alimenticios imprescindibles a partir dels 40" i el premiat "El hambre en España. Una historia de la alimentación ".

A "Bocados con historia", Almodóvar amaneix, diu en el pròleg, cada plat amb "dades, reflexions, humor i, molt amor", perquè "som el que som gràcies a la cuina, i l'home és home perquè viu cuinant" des del Paleolític.

Des de llavors, les receptes culinàries han anat passant generació rere generació com llegat fins als nostres dies a "fórmules anònimes", en el que el responsable d'espais divulgatius televisius "Espanya paso a plato" i "De lo que come ..." considera un "fet cultural de colossal transcendència".

Un procés interromput en les últimes dècades per "una casta" de cuiners que, critica, s'han penjat medalles de tots.

De fet, a "Bocados con historia" constata que els plats o receptes amb noms propis són bastant escassos, com els canelons del compositor i golafre Rossini i les puntes de filet a la Cantinflas, recepta econòmica i saborosa de Mario Moreno.

O aquells que van ser dissenyats per grans cuiners per a il · lustres homes o dones d'una època concreta, com els citats pèsols afrodisíacs del Rei Sol, el pollastre amb arròs amb safrà de la Isabel II, "la Isabelona" golafre com se la coneixia en la seva època, o el mirraustre de peres del piadós i llaminer Felip III.

Després hi ha les receptes que sense patent van ser una fita en la història de personatges reals, com el pollastre a la marengo del mitòman Napoleó Bonaparte, el patriòtic mondongo del "Libertador" Simón Bolívar, la corvina al pebre del president xilè Salvador Allende, la milanesa amb patates que li feia saltar les llàgrimes a Gardel o el tombet de xai que devorava Groucho Marx.

I els plats que deixaven fora de joc a personatges ficticis com el senglar rostit d'Astèrix i Obèlix, el lleuger còctel que sopava Don Quixot o les contundents migas manxegues que es ficava entre pit i esquena el seu fidel escuder Sancho.

La resta correspon als plats preferits de personatges tan dispars com Salvador Dalí, Enric VIII o Voltaire: el pintor surrealista li encantava l'arròs caldós amb llamàntol, mentre que el cabirol a l'anglesa meravellava el golafre i multidesposat monarca tudor i les cloïsses al safrà treien de polleguera el filòsof francès, que les va degustar a la presó de la Bastilla.

Tampoc es deixa al tinter les hipòtesis sobre el que suposadament agradava menjar personatges d'un pes històric religiós incomparable, com Jesucrist o Mahoma: la truita agredolça per al pare del cristianisme i tharid, per al de l'Islam.

Almodóvar també ha comptat amb la inestimable ajuda de personatges de ficció de la talla de Jules Maigret, Pepe Carvalho, Sherlock Holmes, Guido Brunetti, Salvo Montalbano o James Bond 007 per completar les seves fitxes de "Bocados con historia".

Del gust i olfacte de Maigret inclou els filets de fetge de vedella amb cansalada en papillota, de la desmesurada afició gastronòmica de Carvalho afegeix l'atascaburras i de Holmes seva dolça passió pel pastís Strasbourg, molt apreciat en l'època victoriana.

De Brunetti aprenem la recepta veneciana de penne rigate amb mongetes vermelles i cansalada, de Montalbano les sardines al beccafico i l'agent 007 les tallarines amb salsa genovesa.