Efe/DdeG, Arona (Tenerife).

Televisió Espanyola (TVE) estrenarà demà, en horari de màxima audiència (22h), la sèrie de ficció Plan América, que recrea la vida de metges i cooperants espanyols que treballen en una zona de conflicte a Tuculapa, una recòndita i imaginària regió de Llatinoamèrica.

Aquesta sèrie, produïda per Notro Televisión per a TVE i dirigida per Tito López Amado, José María Cano i Jaime Botella, s'està rodant des de fa dos mesos íntegrament a l'illa de Tenerife, entre plantacions de plataneres i un paisatge que encaixa amb l'orografia de les selves d'Amèrica Llatina.

El productor executiu, Jacobo Bergareche, va dir en la presentació de la sèrie que Plan América promet "acció i trama", i caracteritzarà els personatges en un ambient hostil per a la missió que s'han encomanat.

Bergareche va estar acompanyat de tot l'equip tècnic i de l'elenc d'actors, entre els quals destaquen Pepe Sancho, Fernando Cayo, Cristina Plazas, Daniel Holguín, Verónica Moral, Daniel Grao, Inma Cuesta, i els colombians Wilson Maldonado i Adriana Vázquez.

Tant producció com direcció van coincidir a remarcar que Plan América pretén mostrar la cara amarga dels conflictes de violència i precarietat que es produeixen entre la selva i diverses zones del sud d'Amèrica.

Bergareche va ressaltar que Plan América està dedicada a les persones que "es juguen moltes vegades la vida treballant en situacions molt difícils".

L'acció principal es produeix en un precari hospital de campanya de Tuculapa, un territori envoltat de situacions extremes de risc.

Herois anònims

Els integrants de Plan América són una espècie d'herois que es juguen la vida pels altres, lluny de les seves llars, sotmesos a una tremenda pressió laboral i personal, ja que viuen aïllats i amenaçats pels xantatges de narcotraficants i guerrillers. Els voluntaris que arriben a Tuculapa hi són perquè volen canviar el món per sentir-se millor amb ells mateixos i fugir de les seves vides quotidianes d'Espanya.

Pepe Sancho fa el paper d'un metge de reconegut prestigi que s'uneix al Plan América després de ser abandonat per la seva dona. Sancho, en el paper de Federico Arnas, és el director i el motor del projecte Plan América i mostra una actitud vitalista i entusiasta amb la seva tasca.

L'actor va confessar sentir-se "encantat" d'interpretar a?quest personatge, perquè "d'alguna manera ens fa ser més humans".

Va mostrar igualment la seva satisfacció per estar a rodant a les Canàries i va destacar el suport de TVE en sèries "d'una absoluta qualitat" amb un missatge "allunyat de la porqueria dels programes del cor, que afortunadament es va suprimint".

Sancho va dir que s'emetran sis capítols i que "tot continuarà" en funció de l'èxit, com va passar amb Cuéntame cómo pasó, la sèrie on treballa al costat d'Imanol Arias i produïda igualment per TVE.

L'ambientació de Plan América té 1.300 metres quadrats decorats construïts, dividits en dues zones, els habitatges i el centre hospitalari. La resta s'ha rodat a la muntanya de Las Mercedes, les platges d'Abades i El Porís, La Caleta de Adeje i les ciutats de Santa Cruz de Tenerife i La Laguna, que es convertiran en Tuculapa, el lloc que la guerra s'ha encarregat de transformar.