Aquesta setmana, el programa 30 minuts mostra un somni que tenen molts joves catalans. Un somni que té a veure amb l'esport que més ha crescut en nombre de practicants en els últims anys: el bàsquet, i que fixa la mirada en els Estats Units: el somni de jugar a la NBA, la lliga americana, la millor lliga del món.

De la mà de diversos jugadors que ja han complert aquest objectiu, els germans Gasol i Rudy Fernández, veurem tot el que hi ha darrere d'aquest somni. Començarem per Sant Feliu de Llobregat, on hi ha un dels clubs més antics d'Europa, el Santfeliuenc, amb més de 80 anys d'història, i que continua cuidant la base com si fos un tresor: veurem com s'entrenen i juguen els joves jugadors d'aquest club, sovint vestits amb samarretes dels seus ídols de la NBA, que parlaran d'aquest somni llunyà. Pares i entrenadors també donaran el seu punt de vista.

Un equip de la Televisió de Catalunya s'ha desplaçat als Estats Units per assistir al debut de Marc Gasol i Rudy Fernández. Els veurem en aquest afortunat partit inicial, però també durant les hores prèvies a aquest moment tan important. Amb ells i amb les seves famílies, que expliquen que l'èxit també comporta un sacrifici i que, sovint, la separació és difícil. Aquest periple ha portat l'equip de 30 minuts a Memphis, Portland, Los Angeles i Houston en un viatge que reflecteix perfectament el selectiu món de la NBA, la lliga, també, més professionalitzada del món. El programa ha viscut aquest debut no només des de l'escenari del joc, la pista i els vestidors, sinó també des de la llunyania. La que l'ha portat, per exemple, a Cracòvia, on Marta Fernández, també jugadora professional de bàsquet, mirava en la solitud del seu apartament polonès les evolucions del seu germà.

A Los Angeles, Pau Gasol parla de la sensació de sentir-se el pioner d'aquest boom que afecta tantíssima gent. I al Masnou, Ricky Rubio, probablement el següent català a fer aquest viatge transatlàntic tan somiat per milers de nens, també parlarà de totes les seves sensacions i podrem endinsar-nos en la realitat de la seva vida diària, encara com un estudiant de 18 anys. I també hi haurà el testimoni de Joan Carles Navarro, l'estrella del Barcelona, format al Santfeliuenc, que ha fet el camí contrari i ha tornat a Europa.