1Fa 9 anys que va començar aquest programa de cuina amb història i costums de països, però la proposta continua sent engrescadora, interessant, recomanable. Lliçons magistrals de cuina i de vida, utilíssim. Veiem els holandesos, aficionats als viatges, al marisc, al bacallà, amb la gran influencia de la cuina colonial indonèsia. Els paios, amb casa a Canet de Mar, tenen més pasta que un potentat, fan negocis i elaboren un plat de patates amb col, on posen unes salsitxes trossejades: és el boerenkol. Alguns comentaven els preus dels pisos, exagerats, en plena bombolla. Per cert, els holandesos diuen que aquí els negocis són més ràpids, i que tenim menys burocràcia que allà! Apa, perquè alguns es queixin dels nostres funcionaris!

La sèrie no és cap novetat: la detectiva mestressa de casa, amb una parella de bessons-monstres, acabada de divorciar del marit comissari, s'assembla sospitosament a la senyora que tenia més nebots acusats d'assassinat d'Amèrica: l'escriptora jubilada Jessica Fletcher. Quan arribava ella, calia fugir cames ajudeu-me! Un encert que la parella investigadora sigui un detectiu guaperes amb la testosterona en ebullició. El ritme és massa lent: però atenció, els casos són fàcils de seguir. I això, en plena calorada, s'agraeix. El primer cas ha tingut un cop final de guió original. Recordin que CSI va començar a Tele 5 a l'estiu, i mirin on el tenim ara! Bé Maria Pujalte de protagonista; la resta d'actors, discretets. Veurem si l'èxit es manté.

los misterios de laura La 1. Dilluns, nit

Platges, cOSSOS i "catxes"

Vigilin: si estan a la platja, sortiran a la tele. Els Callejeros van ser els primers en treure gitanos a la platja, enlloc dels guetos habituals. El camí el copien clons com Comando Actualidad i aquest, copia de còpia. Bé, perquè torna el reportatge i la realitat, tot i que tòpic o manipulat. Veiem una coral de gent gran cantant, semblen gambes, més vermells que un pebrot, fent un exercici de destrucció massiva de la pell a la platja. Estampes de Benidorm. Vam veure el carrer Girona, que és pur alcoholisme. I frikis de platja: un mulat fent giragonses, explicant els secrets de la capoeira. Lolailos amb tatuatges i canutets. Platges nudistes a Vilajoiosa. Platges gais en ebullició. Manquen les paelles: però a canvi veiem una senyora truita de 14 ous. Una senyora ensenya el xoriço, i les pastes que endraparà, vaja, un règim collonut. Apareix Quique Dacosta del restaurant El Poblet, Dènia, un luxe enmig de la nostra humanitat galdosa sota el sol.

regreso a la luna La 1. Dilluns nit