Nou de cada deu llars gironines incloses en la segona fase de l'apagada analògica estan adaptades a la Televisió Digital Terrestre. Encara queda una minoria de la població que es pot quedar sense televisió d'un dia per l'altre i, per això, el govern espanyol ha preparat un conjunt d'actuacions informatives per evitar que passi. En total, 177 municipis de la demarcació estan inclosos en aquesta segona fase. El govern espanyol preveu que l'apagada es faci entre desembre i gener però el director de comunicació de l'Oficina Nacional de Transició a la TDT, Ignacio León, creu que a les comarques gironines no es produirà fins després de Nadal perquè encara queden vuit centres emissors per desplegar.

'Fins que no estiguin a punt no s'apagaran les emissions', ha afirmat León que exposa que fins que no puguin assegurar que la cobertura de la TDT és 'com a mínim' la mateixa que la del senyal analògic de televisió no executaran l'apagada. Ignacio León ha conclòs que els dades d'adaptació a la TDT a les comarques gironines 'no poden ser millors' però afirma que la voluntat durant aquests dos mesos és arribar al 100% d'adaptació.

Amb la segona fase d'implantació de la TDT pràcticament totes les comarques gironines deixaran de rebre televisió analògica, només quedarà un nucli de tretze municipis de la zona pirenaica que estan inclosos en la tercera fase. Per fer el pas a la segona fase, cal desplegar una cinquantena de centres emissors de TDT. D'aquests, encara n'hi ha vuit que no estan a punt. Per aquest motiu, León emplaça l'apagada analògica a les comarques gironines al mes de gener.

El ministeri ha decidit fer un 'petit parèntesis' durant el Nadal i frenar les adaptacions per evitar incidents durant les festes perquè és un període 'més delicat'. León i el subdelegat del govern espanyol a Girona, Francesc Francisco Busquets, han convocat els alcaldes de les poblacions incloses en la segona fase a una reunió per explicar-los el procés i demanar-los ajuda per difondre entre els veïns que aviat deixaran de veure la televisió analògica.

A més, també situaran dos punts fixos d'informació a Girona i Figueres per a atendre les consultes dels ciutadans i hi haurà un punt mòbil que arribarà a una setantena de municipis de la demarcació. Una altra campanya paral·lela va dirigida als col·lectius que poden tenir més dificultats per fer l'adaptació com la gent gran, les persones amb dependència o les persones amb disminucions que es podran adreçar a la subdelegació perquè els hi proporcionin un adaptador.

Zones fosques

Ignacio León ha recordat que un 1% de la població de tot l'Estat no rep o ho fa parcialment la televisió analògica. En aquest sentit, ha explicat que hi ha la possibilitat de rebre la televisió per satèl·lit. El compromís del govern espanyol és que totes les llars que rebien televisió analògica no deixin de rebre les emissions, per això, si algun nucli de població no rep TDT podrà demanar a un tècnic que certifiqui que abans rebien senyal analògica i instal·lin el sistema per rebre televisió per satèl·lit.

El director de comunicació de l'Oficina Nacional de Transició a la TDT ha assegurat que el ritme de l'apagada analògica és 'bo' i que, de fet, s'avança en dos anys als terminis de la UE. 'S'està fent sense gaires incidents', ha assegurat León que exposa que en la primera fase només el 23% de les trucades que van rebre van ser per problemes de recepció i la majoria era perquè les instal·lacions de les llars no estaven ben fetes.