Els canals temàtics de televisió digital terrestre (TDT) han anat incrementant la seva audiència progressivament fins a aconseguir el 24% de quota de pantalla al maig de 2011, just un any després de l'apagada analògica. Així ho explica l'informe Panorama Audiovisual 2011, divulgat ahir per la Entidad de Gestión de Derechos de los Productores Audiovisuales (EGEDA), que concreta que les cadenes van tancar 2010 amb una quota de pantalla del 18,5%.

Per la seva banda, les televisions convencionals van obtenir una quota de pantalla del 70,9% i els canals de pagament (satèl·lit i cable), el 7% . EGEDA destaca en les conclusions del seu informe que aquest "transvasament" de l'audiència dels canals històrics a les noves cadenes temàtiques "avala el desenvolupament tecnològic d'aquesta modalitat televisiva, recolzat en una important oferta multicanal en obert i en l'augment de continguts especialitzats". En aquest sentit, l'estudi destaca en el "notable" increment del nombre d'emissions de documentals en les cadenes estatals i autonòmiques, que va ser de 28.835 el 2010, enfront de les 22.890 de 2009. Un augment del 26%.

Els canals temàtics de TDT amb major audiència van ser Clan TVE (3,2 %), Neox (2,2 %) i Disney Channel (2,1 %), mentre que els canals de pagament amb major quota de consum van ser AXN i Fox, ambdues amb el 0,4 %, segons l'informe, elaborat amb informació de la base de dades de Kantar Media. Els programes que més audiència van aportar a les cadenes el 2010 van ser els de ficció (33,6 %), seguits dels informatius (21,2 %) i dels culturals (12,2 % ).