Inaugurat el 1959 i presentat com un monument a la reconciliació, el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil -nacionals i republicans- per farcir aquell immens mausoleu. El Valle de los Caídos s'ha convertit en la fossa comuna més gran d'Espanya.

Molts familiars lluiten per poder treure les restes dels seus parents del Valle i enterrar-los prop de casa. Però les dificultats, tant tècniques com de voluntat política, són moltes. Per a aquests afectats, que el seu avi o pare reposi al costat de Franco és un greuge que va causar la dictadura i que la democràcia encara no ha reparat.

Sense Ficció estrena, aquest nit a partir de les 21.50 h a TV3, Avi, et trauré d'aquí! un treball de Montse Armengou i Ricard Belis que aborda la lluita de diverses persones per treure les restes dels seus familiars del Valle de los Caídos, un monument únic al món, tant per les seves dimensions com per les vinculacions amb la dictadura.

El documental narra la lluita de Joan Pinyol, nét d'un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat sense el permís de la família al Valle de los Caídos. Durant anys van estar portant flors al cementiri de Lleida. Una investigació de la historiadora Queralt Solé va descobrir que, en realitat, el seu avi reposava al Valle, al costat del seu botxí.