El locutor i presentador de ràdio Pepe Domingo Castaño, el president d'Atresmedia Radio, Javier González Ferrari, el programa Hablar por hablar (SER) i els 60 anys de l'espai esportiu Radio Gaceta de los Deportes (RNE) són alguns dels guardonats aquest any amb els Premis Nacionals de Ràdio. Uns guardons que concedeix l'Academia de las Artes y las Ciencias Radiofónicas i el lliurament de les quals tindrà lloc avui en una gala amb la qual a més se celebrarà el Dia Mundial de la Ràdio.

Aquest dia internacional, que enguany es dedica a la igualtat de gènere als mitjans de comunicació, va ser proclamat per la Unesco al novembre de 2011 i ratificat un any després per l'Assemblea General de Nacions Unides gràcies a la iniciativa empresa per l'Acadèmia Espanyola de la Ràdio. Tant Castaño com González Ferrari han estat reconeguts amb dos dels nous guardons instaurats aquest any: el Premi Joaquín Prat -al millor animador radiofònic- i el Premi Manuel Aznar Acedo -al millor director d'emissora-, respectivament.

El Gran Premi de Ràdio Bobby Deglané, un guardó en memòria als grans comunicadors de la ràdio espanyola ja desapareguts, ha recaigut en la figura de José Luis Pecker, mentre que la veterana locutora de RNE Aurora d'Andrés rebrà el Premi María Elena Domenech.

L'Academia també ha volgut reconèixer els 60 anys d'emissió de l'espai Radio Gaceta de los Deportes de Radio Nacional de España, amb el Premi Juan Manuel Gozalo, així com el treball de Radio ECCA, guardonada amb el Premi Especial pel seu mig segle dedicada a la formació a distància dels oients. L'espai de la Cadena SER Hablar por hablar, conduït actualment per Macarena Berlín i que porta en antena més de dues dècades, ha estat premiat en ser considerat el millor programa amb participació dels oients.