Personalitats de la societat civil valenciana, universitats, entitats i el comitè d'empresa de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) van presentar ahir en roda de premsa l'inici de la campanya de recollida de signatures per impulsar una Iniciativa Legislatura Popular (ILP) que permeti reclamar un servei de ràdio i televisió públiques en valencià. Segons van explicar en roda de premsa els representants de la comissió promotora de la iniciativa, l'objectiu és aconse?guir un mínim de 50.000 signatures per dur a les Corts Valencianes la proposta de recuperació dels mitjans audiovisuals en llengua pròpia al País Valencià després del tancament de RTVV el passat novembre.

Entre altres, el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, el primer president del Consell preautonòmic, Josep Lluís Albinyana, el president de la patronal hostelera de Benidorm, Antoni Mayor, els escriptors Rafael Chirbes o Carmen Amoraga (Premi Nadal) o el músic Xavi Sarrià donen suport a la iniciativa. Segons que va exposar el president del comitè d'empresa de RTVV, Vicent Mifsud, la ILP persegueix corregir "un defecte que pateix la societat valenciana" i garantir aquets dret a tenir informació en valencià. "Som l'únic territori de la Unió Europea que no tenim ràdio i televisió en la seva llengua segons el que estableix la Carta europea de llengües regionals o minoritàries, i el govern espanyol està obligat a complir aquesta disposició que ha signat", va remarcar Mifsud.

A partir de la inscripció en el registre d'entrada de les Corts Valencianes, efectuada ahir mateix, s'obre un termini de 10 dies perquè els promotors ratifiquin davant de les Corts Valencianes la ILP i 20 dies més perquè la Mesa del parlament valencià es pronunciï sobre l'admissió a tràmit.