El 28 de març del 1939 les tropes de Franco van entrar a la ciutat de Madrid, i l'1 d'abril, ara farà 75 anys, es proclamava el final de la Guerra Civil espanyola: era el que va ser conegut com el "Día de la Victoria". El canal 33, amb motiu d'aquesta efemèride, oferirà una programació especial a partir d'avui i fins al proper 13 d'abril.

Aquesta nit, a partir de les 22.45 h, el programa El documental recupera el testimoni de Lluís Sala, un dels darrers supervivents de la ?Guerra Civil. Transmissions. Memòries de Lluís Sala, un dels darrers supervivents de la contesa té actualment 98 anys (97 quan es va realitzar el documental) i viu al municipi de Callús. Sala va fer la Guerra Civil a la 27a Divisió, enquadrat en una secció de transmissions i va participar en les principals batalles del conflicte: Aragó, El Merengue o l'Ebre.

Posteriorment, es va exiliar a França, on va ser internat en els camps de concentració de Sant Llorenç de Cerdans i Septfonds. A partir dels anys 70 es va començar a interessar per la ?guerra i n'acaba fent un dels principals leitmotivs de la seva vida, fins al dia d'avui.

Demà, a les 23.00 h, el 33 emetrà els documentals Franco, el sentinella d'Occident i Carmen Polo, la señora de Meirás. El primer és una coproducció amb ARTE i Canal de Historia en què destacats biògrafs, historiadors, col·laboradors i personatges que van conèixer Franco comenten les anècdotes i els principals moments de la seva biografia personal. El segon és una altra coproducció amb ARTE, de 2004 en què es posen de manifest les contradiccions, virtuts i misèries de la que va ser primera dama d'un país en uns temps molt complicats.

La programació especial continuarà els diumenges 6 i 13 d'abril, amb l'emissió dels documentals Espies de Franco, Búnquers del Pirineu i Hollywood contra Franco.