L'espai Sense ficció estrena aquesta nit (21.55h, TV3) el documental Inversió de futur, una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Media 3.14, que descobreix les empreses catalanes més capdavanteres i dóna les claus del panorama actual de la investigació i recerca tecnològiques.

Existeixen empreses catalanes basades en la recerca i la innovació. Són excepcions o confirmen que la creació de coneixement pot ser el motor econòmic de Catalunya? Com s'ha de gestionar aquest coneixement? Pot ser la clau de volta per dissenyar un futur que no depengui només dels beneficis econòmics a curt termini? Inversió de futur mira de donar resposta a aquestes i altres preguntes.

Tots els mòbils del món porten tecnologia patentada per una empresa sorgida de la Universitat Politècnica de Catalunya. Un català explota un descobriment fet a Catalunya que permet congelar fruita. Una investigació liderada per una empresa familiar del Prat de Llobregat crea un sensor de gasos únic al món. Són excepcions o confirmen que l'aposta per la recerca i la innovació?

El divulgador científic Pere Estupinyà parla amb representats del món empresarial, de la recerca, la política i la docència per saber si Catalunya està preparada per tenir un model productiu basat en la creació de coneixement. Entre d'altres, hi intervé el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Intentarà trobar respostes a qüestions que afecten el futur, però també el present.