Mario Sandoval, Premi Nacional de Gastronomia 2013, torna a la televisió amb el programa Tapas y barras, un recorregut per "les petites degustacions que resumeixen el millor de la cuina popular", aquesta que "realment agrada a tothom", va explicar ahir el cuiner madrileny, que debuta al capdavant del programa televisiu. Sandoval, que atresora una estrella Michelin i tres sols Repsol al seu restaurant Coque (Humanes, Madrid), estrena a Telecinco, demà dissabte a partir de les 14 h, aquest recorregut per 10 ciutats espanyoles en què mostrarà el treball de "grans cuiners que tenen grans productes i molt gustosos en les seves barres".

El xef, destacat investigador gastronòmic i creador de la "gastrogenòmia" per recuperar les fruites i verdures de Madrid, va constatar en el seu recorregut per Espanya, el qual inicia a Santander i recorre algunes de les millors barres del País Basc, la Rioja, Castella i Lleó, Madrid, Andalusia i València, que la innovació a la cuina s'ha de basar en la tradició. "Vanguardia és fer que les coses perdurin en el temps, mantenir la saviesa popular en tècniques conserveres, salaons o escabetxos", va explicar sobre la influència de les noves tendències gastronòmiques en les barres espanyoles, i va citar el britànic Heston Blumental, que està recuperant receptes dels segles XVI al XIX.

Així, en el programa d'estrena, Sandoval s'ha posat mans a l'obra per buscar navalles a les platges de Pedreña (Santander) o comprar una peça de tonyina per elaborar les tapes al costat de Jesús Sánchez, que degustaran al costat del primer convidat, l'expresident càntabre Miguel Ángel Revilla.

En aquest recorregut per "la cuina popular a baix cost", l'acompanyaran també cuiners com Diego Guerrero (Dstage), Ricard Camarena (Ricard Camarena Restaurante), Pepe Solla (Casa Solla), Francis Paniego (Casa Eucharren), Paco Morales (Noor), Yolanda León i Juanjo Pérez (Cocinandos), Íñigo Lavado (Singular Food), Senén González (Sagartoki) i Antonio González (Los Zagales).

Sandoval ja va provar sort a la televisió amb Esta cocina es un infierno, reality gastronòmic de Telecinco que es va emetre el 2006.