L'actriu barcelonina de teatre i televisió Nadala Batiste, que es va fer popular els últims anys per la seva participació en diverses sèries de TV3, va morir ahir a l'edat de 89 anys, segons va informar l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC). Batiste va rebre el 2003 la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva aportació a l'escena catalana.

Malgrat la seva llarga carrera teatral, el gran públic la recorda principalment per la seva participació en sèries de TV3 com Ventdelplà, Secrets de família i Plats Bruts, entre moltes altres. Entre els papers més destacats a la petita pantalla, destaca el de Conxita, la veïna tafanera de Ventdelplà que no podia guardar cap secret. Un paper similar al de la Trini, personatge de la sèrie Secrets de Família, rodada al barri de Sant Narcís de Girona, i que es va emetre a les sobretaules de la televisió pública durant el 1995.

Nascuda a Barcelona al desembre de 1925, va començar la seva carrera com a membre de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona i en grups de teatre independent. Des de 1967 a 1972 va interpretar diversos papers per al programa de TVE Teatre català, i posteriorment en sèries com La saga dels Rius, de 1976. A partir de 1982, va treballar habitualment en els muntatges del Centre Dramàtic de la Generalitat i va representar obres dels autors catalans més reconeguts.

Entre les obres de teatre en les quals va actuar destaquen Un lloc entre els morts (1980), dirigida per Josep Montanyès al Teatre Romea, El barret de cascavells, sota la direcció de Lluís Homar, i diversos espectacles de cabaret, com Varietat de varietats (1975) en la mítica Cova del Drac de Barcelona.

En el cinema, cal assenyalar la seva participació en pel·lícules com D'ara endavant (1991) o Una casa de locos (2002). La capella ardent de Batiste es va obrir ahir a la tarda al tanatori de les Corts de Barcelona.