RTVE paga entre 150 i 300 euros per programa als tertulians que participen en els seus programes informatius, tan en la televisió com a la ràdio. Així ho va confirmar ahir el president de RTVE, José Antonio Sánchez, en una resposta a una pregunta parlamentària escrita dels diputats del PSOE Germán Rodríguez i José Zaragoza. Segons informava el diari El Mundo, Sánchez explica que fins al juliol de 2012, la quantitat abonada per cada col·laboració era de 200 euros, però a partir de setembre d'aquest mateix any la despesa mitjana es va reduir a 150 euros per col·laboració. "Actualment, els ingressos dels tertulians oscil·len en funció de la franja horària i el programa de què es tracti", va precisar el president de la corporació en la resposta.

Segons la informació del citat diari, la corporació pública tenia a data de primer trimestre d'aquest any 144 tertulians d'informatius, 97 a la televisió i 47 a RNE. És una xifra inferior als 170 que va tenir en 2014 (110 a TVE i 60 a RNE), 178 el 2013 i 192 el 2012. Tanmateix, les crítiques per la falta de pluralitat en les taules de debat no han deixat d'augmentar en els darrers temps.

La renovació de Bertín Osborne

Bertín Osborne s'ha convertit en l'excepció que confirma la regla. Després dels fracassats retorns d'Ernesto Sáenz de Buruaga, amb Así de Claro, o de José Luis Moreno, amb La Alfombra Roja Palace, el programa d'entrevistes que el cantant i showman presenta a La 1 ha aconseguit superar la mitjana del 16% de quota. Aquestes bones xifres han fet que TVE hagi decidit encarregar quatre entregues més d'En tu casa o en la mía fins a completar una temporada de 13 episodis. El programa va viure aquesta setmana una de les emissions més polèmiques, amb l'entrevista a Carmen Martínez-Bordiú, on la néta de Francisco Franco va parlar del seu avi com una persona afable.