Cada divendres, durant onze setmanes, set interns del Centre Penitenciari Lledoners (el Bages) i set estudiants de Dret d'Esade es van reunir per realitzar una sessió de diàleg socràtic de dues hores. Aquella experiència va ser recollida en el documental Filosofia a la presó, que va ser premiat com a millor documental nacional en la SEMINCI de Valladolid i que avui es podrà veure a TV3, a les deu de la nit, en el programa Sense ficció.

Dirigit per Gilbert Arroyo i Marc Parramon, i coproduït per Televisió de Catalunya i Media 3.14, Filosofia a la presó va sorgir arran d'una assignatura optativa d'Esade creada per la professora Sira Abenoza, qui va proposar als catorze participants dialogar tant de l'experiència vital de cadascun com de la possibilitat de reinserció social dels presos amb la filosofia com a punt de partida. «El curs s'estructura al voltant de tres pilars: pedagògic, perquè futurs advocats adquireixin coneixement a través de l'experiència; humà, per ajuntar dos col·lectius en clau d'igualtat i sense prejudicis; i polític, per debatre sobre un tema controvertit democràticament», va resumir Abenoza durant la presentació del documental ahir al Caixafòrum Barcelona.

Davant la pregunta de si una iniciativa com aquesta ajuda el procés de rehabilitació d'un pres, un dels interns que va participar en el projecte, Andrés Pérez, va exposar que «és molt positiva», encara que «una vegada que estàs internat és feina dels professionals donar-te una oportunitat per al futur, i nostra aprofitar-la per no tornar a la presó mai més».

Després de Filosofia a la presó, s'estrenarà Madame Barcelona. Un recorregut per l'Arc del Teatre, dirigida per Marc Petitpierre.