Fa uns anys, l'actor Fernando Guillén Cuervo va pensar que la mítica redacció del diari El Caso, un tabloide sensacionalista dedicat als crims locals -l'únic que en els seixanta era capaç d'esquivar la censura franquista- podia ser una font estupenda per crear una sèrie de televisió. I aquest 2016, coincidint amb el seu 53è aniversari, l'actor ha vist complert el seu desig. RTVE estrena demà dimarts, en horari de màxima audiència, el primer dels 13 capítols que componen la primera temporada d'El Caso. Crónica de sucesos, amb ell mateix de protagonista principal.

"Per a nosaltres era un repte", ha explicat el productor de la sèrie César Benítez, meitat, al costat d'Aitor Gabilondo, de la productora Plano a Plano, responsable entre d'altres d'El PríncipeAllí abajo. Segons indica, la sèrie havia de captar tant els espectadors que van viure aquesta època com "el públic més jove que no coneix el que hem viscut en aquest país no fa tants anys". "I per a mi, és el meu gran somni, el meu gran projecte", va dir Fernando Guillén en una trobada amb la premsa celebrada divendres a l'últim pis de l'edifici de l'antiga Associació de la Premsa de Madrid, a prop d'on se situava la veritable redacció del diari. "El Caso mostrava l'Espanya tràgica que patia, l'Espanya que oficialment no existia", va afegir Guillén Cuervo, qui, a més de ser autor de la idea original, interpreta Jesús Expósito, un expolicia convertit en periodista, amb tant olfacte periodístic com sensibilitat.

La premsa dels anys seixanta

La sèrie, segons va definir el director de Cinema i Ficció de TVE, Fernando López Puig, en la presentació celebrada divendres passat, "és un homenatge al periodisme dels anys seixanta i a les gents que el feien, tot vestit d'una admiració al cinema clàssic que li dóna aquesta estètica tan glamurosa i elegant". Amb guions d'Olga Salvador i Mauricio Romero, i un equip de directors capitanejat per Iñaki Mercero, la sèrie reflecteix fidelment l'època, amb recreacions gairebé al mil·límetre de llocs emblemàtics de la Madrid franquista. Però el millor de la sèrie, asseguren productors i creador, és l'elenc d'actors, entre els quals hi ha Antonio Garrido, Francisco Ortiz, Fernando Cayo, Marc Clotet, María Casal, Gorka Lasaoa, Verónica Sánchez i Daniel Pérez, entre d'altres.