La presidenta en funcions del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, va anunciar ahir al Parlament que les inversions previstes en relació al procés de confluència de les redaccions de TV3 i Catalunya Ràdio queden temporalment aturades. La negativa provisional del Govern a incrementar la dotació pressupostària de 26 milions que l'ens reclamava pel 2016 és la causa d'aquesta decisió que, d'altra banda, no afecta aquells avenços «que no impliquin inversió econòmica». Essencialment, l'ens posposa l'inici de les obres previstes pel 2016 a les instal·lacions de TV3 dins del procés de confluència (pressupostades en 1,6 milions) però n'atura l'estudi i la possible licitació.

En la seva compareixença davant la comissió de control de l'actuació de la CCMA, Llorach va anunciar que s'ha xifrat en 100.000 euros els diners que es van deixar d'ingressar en publicitat per les vagues parcials a TV3 i Catalunya Ràdio dels dies 23 i 26 d'abril, convocades en solidaritat amb un company denunciat per filtrar presumptament dades personals dels treballadors. Segons l'ens públic, la vaga va tenir un seguiment del 41% de la plantilla de TV3 i un 62,9% a Catalunya Ràdio (que també va fer aturades el dia 3 de maig). L'impacte en les audiències a TV3 el dia de Sant Jordi va ser important, amb una quota del 7,7%.

Una representació dels comitès d'empresa de TV3 i Catalunya Ràdio que seguien la comissió a l'interior de la sala van fer visible el seu malestar amb la direcció. Quan Llorach estava xifrant el seguiment de la vaga, la desena de treballadors es va aixecar mostrant cartells amb el lema «No empresonis el meu company» i van interrompre la sessió demanant que «es retiri la demanda». El president de la comissió els va expulsar de la sala després de cridar-los a l'ordre un parell de vegades.

Debat sobre la pluralitat

D'altra banda, mentre la presidenta en funcions va defensar el lideratge de TV3 per vuitè mes consecutiu, amb una quota d'audiència del 12%, els partits de l'oposició van denunciar que aquesta dada «garanteix la pluralitat». Llorach va assenyalar també que, davant la pròxima campanya electoral, els mitjans de la CCMA actuaran «respectant el pluralisme, la imparcialitat i la neutralitat».

Davant aquestes xifres, el portaveu de C's a la comissió, Fernando de Páramo, va alertar que «l'audiència de TV3 baixa progressivament des de 2001 perquè els catalans no se senten representats amb la televisió que paguen». En aquest sentit, va criticar a la presidenta per la «falta d'autocrítica» per no considerar la pèrdua del 43% de l'audiència que ha afrontat TV3 des de l'any 2001, un descens que Llorach va atribuir a l'augment de l'oferta.

Igualment, el diputat del PSC David Pérez va indicar que «la CCMA contínua amb el "mantra" que són plurals perquè són líders d'audiència, encara que no tenen en compte el descens de les quotes, que en el tripartit duplicaven les del següent mitjà generalista». En aquesta línia, els grups de l'oposició van condemnar l'emissió del documental El referèndum impossible en el programa 30 minuts el passat 8 de maig perquè, segons van considerar, «no representa la ideologia de la majoria dels catalans».

Finalment, el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, va anunciar davant la?comissió de control que els periodistes Mònica Terribas (Els matins de Catalunya Ràdio) i Ricard Ustrell (El Suplement) seguiran al capdavant dels seus respectius programes en l'emissora pública en la temporada que ve.