Aquesta nit el Sense ficció de TV3 estrena el documental «Montserrat Roig: l'hora violeta», un treball que s'endinsa en l'univers literari i el pensament de l'escriptora. L'objectiu és retratar el compromís de Roig amb el seu temps, posant énfasi en la lluita antifranquista i feminista que va definir l'obra de l'autora.

Per fer-ho, el documental viatja a Barcelona, Formentera, Moscou i Sant Petersburg, on Roig va investigar el setge de Leningrad entre el 1946 i el 1991.

El reportatge s'articula a partir d'entrevistes amb el seu cercle més íntim, com els seus fills, Roger i Jordi Sampere, la fortgrafa Pilar Aymerich, la seva confident, Montse Blanes, una de les seves biògrafes, Betsabé Garcia, i comppanys i de professió i militància, com Robert Saladrigas, Carme Riera, Isabel Clara Simó, Ignasi Riera, Marta Pessarrodona o Mijail Mishin.

El documental s'ha complementat amb imatges d'entrevistes de Roig al programa «Personatges» de TVE i amb fotografies personals, a més d'imatges d'arxiu del Museu d'Història de Catalunya, del Fons Mauthausen i del Museu del setge de Sant Petersburg.