Tripallokavipa-sèk, benvolgut lector! Aquesta és la salutació amb què els nadius saluden en Massagran quan arriba al seu país.

El proper 7 de maig farà cent anys de la publicació del primer fulletó de "Les Aventures extraordinàries d'en Massagran", en el setmanari En Patufet, la qual cosa significà el naixement del simpàtic heroi i aventurer català creat per l'escriptor Josep M. Folch i Torres.

Al llarg del 2010, arran de la commemoració del centenari, hi ha prevista la celebració de diferents actes, així com el muntatge d'una exposició itinerant, el tret de sortida de la qual va tenir lloc dijous passat al Parlament de Catalunya.

El personatge i les seves aventures, que tant podem seguir en la novel·la del genial escriptor com en els còmics del seu fill, Ramon Folch i Camarasa, amb les magnífiques il·lustracions, respectivament, de Joan Junceda i de Josep M. Madorell, continuen atraient els joves -i els no tan joves- d'avui.

Massagran, fill d'un empleat de duanes, ja de ben menut sent una predilecció especial pel mar. Tant és així que, tot i els consells en contra de la seva família, s'embarca amb la intenció de conèixer països i costums diferents. A partir d'aquell moment tenen lloc un seguit de peripècies que el duran a l'Àfrica.

Es tracta d'un heroi voluntariós que soluciona treballosament i enginyosa totes les trifulgues, i ho fa oferint un model positiu de conducta, sense caure mai en el descoratjament davant els obstacles.

Les històries que viu el jove són exòtiques i, certament, molt divertides, però si continuen plenament vigents és perquè, a part de fer passar una bona estona al lector, tenen fonament, tenen solidesa; és a dir, són capaces de transmetre als joves un seguit de valors educatius que, malgrat el pas del temps, serven la seva frescor.

Massagran, com l'Ot el bruixot, Jep i Fidel, les Tres bessones..., és d'aquells personatges que han de perviure en l'imaginari col·lectiu del nostre país, que aferma la nostra cultura i identitat en un món global.

I és que, com diu Ramon Folch i Camarasa, "No es tracta pas de fer xovinisme, és clar, ni d'anar contra res ni contra ningú, ni de rebutjar les divertidíssimes i intel·ligents històries que ens arriben de fora, sinó (...) d'acostumar-nos a estimar, TAMBÉ, les nostres coses quan s'ho mereixen". Això mateix ho podríem traslladar a moltes altres qüestions.

La celebració del primer centenari de Massagran és, doncs, molt benviguda i ens acosta el Folch i Torres humorista.