Hi ha moltes teories sobre la significació del Nadal i per què ho celebrem aquests dies com ho fem. Faré una mi?ca de llum sobre aquesta festivitat tan assenyalada. D'entrada cal dir que ja cap lliurepensador proposa canviar res d'aquestes festes, abans llegíem articles proposant canvis de nom, de dies, de costums, jo era un d'ells. Si ho continuem dient vindrà un de l'FMI i considerarà essencial per donar confiança als mercats que treballem el dia 25 i 26 de desembre. I no cal dir que si se n'assabenta un de S&P o Goldman Sachs, són capaços de proposar que als desnonats a més se'ls pengi d'una creu.

Per celebrar les festes fem tot d'atemptats al medi ambient, posem molta llum al carrer per dilapidar energia, arrenquem trossos de bosc per fer una mena de maquetes i posem arbres de veritat dins de casa, la qual cosa si ens observés un marcià el tindria molt confós. Quins estranys costums tenen aquests terrícoles quadribarrats, pensaria. Tot i la crisi fem dues coses que semblen contradictòries amb la necessària austeritat que ens hauria ?d'acompa?nyar: comprem i mengem com posseïts. El marcià no entendria la delera amb què tothom es fa regals tot i que, en canvi, ens emprenya tant comprar-los. Tampoc no entendria que hi hagi tantes botigues que venen coses que no serveixen per a res, li diria que les coses útils ja les tenim i que per aquesta raó ens fem regals que no serveixen per a res i, és clar, això genera un gran comerç de botigues que venen coses inútils. I tampoc entendria que mengéssim de forma tan desmesurada. Tot l'any fent tota mena de dietes ?estra?nyes i de cop una disbauxa.

I per fi us explicaré el perquè celebrem de manera tan entusiàstica el dia de Nadal. Resulta que tenim una particularitat que fa de la nostra nació, una nació única al planeta, som el país del món amb una natalitat més baixa, no és broma. Ara amb la crisi, la gent encara està mes desorientada i desmotivada i resulta que no només no hi ha cap naixement sinó que hem arribat a un moment en el qual la gent no s'atreveix ni a fer-ho. Amb tot aquest dantesc panorama resulta que a un català se li va acudir de recordar-nos que fa més de 2.000 anys en un lloc anomenat Betlem va néixer un nen! I au, tothom a celebrar-ho, però en comptes d'intentar fer-ho de la manera tradicional, els catalans ens dediquem a regalar-nos coses i a menjar pels descosits. De qui és culpa tants despropòsits? De les farmacèutiques, en aquest cas d'Industrias Farmacéuticas Almirall Prodesfarma, S.L. la fabricant de l'Almax, el producte nadalenc més consumit. Mentre li explico tot això el marcià mig marejat se'n va volant com l'arcàngel Miquel.