Veig que, potser, he exagerat el títol. Tanmateix, la importància d'una conferència que tindrà lloc a la ciutat ha fet que em permetés aquesta llicència. Dintre de les conferències quaresmals que ha organitzat l'arxiprestat de l'Alt Empordà interior, hi ha aquesta, El retorn del fill pròdig, segons el quadre de Rembrandt. El conferenciant serà Miquel Xancó, germà de La Salle. És llicenciat en Filosofia, doctor en Teologia. Especialitzat en hermenèutica de la imatge, ha fet cursos a museus i catedrals. Autor de diverses publicacions; la darrera a la revista El Cep sobre la Sagrada Família de Barcelona. La seva tesi va ser sobre catequesi bíblico-simbòlica segons la filosofia de Paul Ricoeur i la pedagogia de Calaude Lagarde. Ens invitarà a contemplar aquest famós quadre per descobrir-hi els valors culturals, artístics i religiosos.

Tinc davant meu el llibre que va escriure Hanri J.M. Nouwen, Meditacions davant un quadre de Rembrandt. Hom en treu aquesta conclusió: Si la paràbola del fill pròdig és del segle I i el quadre del segle XVll, al segle XX va captivar a un professor de la Universitat privada de Harvard (Cambridge). Aquest va deixar la feina a la Universitat per anar a una comunitat, anomenada Arca, que té cura de persones amb malalties mentals.

Impressiona conèixer la història d'aquest procés, com m'ha colpit darrerament el programa de 30 minuts a TV3 El perdó. Henri va veure una reproducció del quadre i no va parar fins anar a Sant Petersburg, lloc on hi ha l'original. Hi passa una tarda. L'adverteixen que és l'hora de tancar. Hi torna l'endemà. Assegut en una cadira passa tot el dia davant del quadre. Què hi veuria que el portà a anar a una comunitat de malalts mentals i deixar la Universitat? Era una representació de la que és coneguda com "la perla de les paràboles". Segur que el germà Xancó ens ajudarà a descobrir-hi molts valors artístics i espirituals.

Transcric del llibre citat aquest paràgraf: "Passar de impartir classes a universitaris a viure amb malalts mentals va suposar, almenys per a mi, fer un pas cap a la plataforma on el pare abraça el fill agenollat. És el lloc de la llum, el lloc de la veritat, el lloc de la pau" (p. 18).

La força d'un quadre de Rembrandt..! Demà divendres, dia 16 de març, a les 20.30 h, al col·legi La Salle de Figueres.