El primer motiu de preocupació en les mesures anunciades ahir per Rajoy es troba en la contradicció radical que suposen amb el programa electoral amb què el PP va comparèixer a les eleccions. L'ara president havia promès que no apujaria ?l'IVA, que no reduiria el subsidi d'atur... Paper mullat. O bé Rajoy va mentir o bé no tenia una idea clara de la gravíssima situació financera de l'Estat. I totes dues opcions són preocupants. Perquè a més, en la seva compareixença tampoc no va revelar l'objectiu que persegueix aquest paquet de mesures, més enllà de reduir les despeses de l'Estat. Més preocupació, doncs: té un projecte clar, el president del Govern, o es limita a actuar al dictat d'altres actors (Europa, Alemanya, els mercats...)?

Les mesures anunciades suposen la retallada a l'Estat del Benestar més important de tota la democràcia. I com ja ha passat amb les anteriors, el seu pes recau en els de sempre: funcionaris, assalariats, autònoms... Les classes mitjanes, vaja. I ara a més sobre els aturats, dels quals Rajoy va gosar dir que la disminució del subsidi els incentivarà a buscar feina. Però no és el seu mateix Govern el que calcula que aquest 2012 es destruiran encara més de 600.000 llocs de treball? Quina feina han de buscar?

La pujada de l'IVA pot tenir efectes molt negatius per al consum i per al sector turístic: en aquest darrer cas, a les comarques gironines ja es calcula que es poden perdre uns 200 milions d'euros i uns 2.000 llocs de treball. I es tracta de dos sectors que de sempre han estat bàsics per al creixement de l'economia, imprescindible per a la creació d'ocpació i de retruc per a l'increment dels ingressos de l'Estat. Potser sí que es retallaran despeses, però els ingressos aniran a la baixa. Més preocupació.

I encara una altra: reduir el 30% el nombre de regidors dels ajuntaments no resol el problema del dèficit de les administracions. Hi ha tants regidors que no cobren! Els diners es malbaraten en altres nivells de l'administració. Una mesura com aquesta és una cortina de fum que a més pot anar en detriment del pluralisme democràtic.