Fa uns mesos, a València, un metge va trasplantar el braç esquerre d'un pacient al costat dret, ja que li faltava la mà. La notícia va aixecar una gran polseguera perquè era innovadora, i per les dificultats d'ordre tècnic que implicava l'operació. Entre d'altres coses, calia convertir la mà esquerra en dreta, fet que significava tallar-li el polze i col·locar-lo al costat del dit petit. Després d'aquesta modificació, el cirurgià va seccionar el braç per damunt del canell i el va cosir al monyó del braç dret amb resultats satisfactoris. O això suposem, perquè no hem tornat a saber res d'aquest senyor. La informació sobre la realitat, amb l'arribada d'Internet, funciona a la manera de l'aigua corrent. Obres l'aixeta, surt un raig de notícies, et beus les que pots i les que no se les empassa l'embornal. Les notícies, com en el seu dia l'aigua, són gratis, però no treuen la set de saber més.

De quina manera es comporta aquella mà esquerra a la banda dreta? Es nota que és una impostora o porta a terme amb naturalitat les funcions que se li encomanen? Pensa com una mà esquerra mentre actua com una mà dreta o s'ha identificat completament amb el seu nou paper? Què passa, d'altra banda, amb la mà fantasma que és allà on es va produir l'amputació voluntària? Es queixa de la falta de cos, de l'absència de matèria? Fa mal? Conserva els tics de quan posseïa un cos? També ens agradaria saber si aquesta mà errant va tenir en algun moment de la seva vida vel·leïtats de dretes, malgrat ser d'esquerres. Dic això perquè la meva mà esquerra adopta a vegades comportaments que corresponen a la dreta. El meu metge diu que potser es degui al fet que sóc un esquerrà contrariat, un esquerrà que no ha sortit de l'armari.

Però el que necessitaríem conèixer per damunt de totes les coses és el límit d'aquest tipus d'operacions capaces de canviar-te les coses de banda. Un tendeix a assemblar-se a la imatge que li torna el mirall i el mirall inverteix la realitat sense necessitat de tallar i enganxar. Personalment, sempre he volgut ser el que està a l'altra banda del mirall. Si algun cirurgià m'assegura que és possible, em poso des de ja en les seves mans. I gratis. De res.