l'any passat, l'Administració nord-americana creà un web per canalitzar-hi peticions que demanen per part de la gent un posicionament oficial (We the people). La iniciativa ha tingut un èxit extraordinari. És un canal de participació en la línia del president Obama per subratllar les possibilitats de recollir aspiracions a través d'un mitjà fàcil i directe.

Entre les peticions que es formulen figura des de fa unes setmanes la que "demana el suport del govern nord-americà al dret del poble català a decidir el seu propi futur. En concret, es demana que es faci costat a la necessitat que Catalunya pugui organitzar un referèndum d'independència just i democràtic".

Les peticions necessiten 25.000 signatures, com a mínim, i s'han de formular abans del 24 de desembre.

Doncs bé, la iniciativa referida a la proposta de suport al referèndum a Catalunya que s'inicià fa unes poques setmanes ha aconseguit ràpidament 31.000 signatures i previsiblement el nombre anirà augmentant. De moment, la petició ja està tramitada i ara només hi ha per saber quantes signatures acabarà recollint, però el ritme amb què s'han aplegat fins avui resulta molt significatiu.

La participació en els afers col·lectius es demostra amb la disponibilitat i a Catalunya n'hi ha i molta. Paral·lelament a aquesta iniciativa n'hi ha una altra que adreça idèntica petició al president del Parlament Europeu i també sembla que s'està aconseguint a ritme ràpid el nombre de signatures exigides.

En realitat, en la xarxa de comunicació que té com a centre l'ordinador avui no és estrany rebre sovint avisos i propostes que fan referència a la mobilització cívica de Catalunya respecte als nous objectius que es planteja i que necessita.

És un bon senyal, hi ha una disponibilitat molt generalitzada a favor d'accions que tinguin com a destinatari els interessos generals. De fet, la crisi econòmica per una banda i per l'altra l'asfíxia política que ens aplica l'Estat espanyol han aconseguit que la sensibilització hagi crescut de forma espectacular. En uns pocs anys la consciència cívica ha fet progressos remarcables i qualsevol iniciativa de perfil sincer aplega ràpidament col·laboracions.

Quan fa uns dies vaig rebre informació sobre la iniciativa catalana en relació amb el web d'Obama només hi havia set mil signatures, quan tres dies després vaig afegir-m'hi ja vaig ser enregistrat amb el 22.628, fet que vol dir que hi ha entre la gent una disponibilitat i una voluntat de ser útils.