La realitat ha esdevingut un embarbussament. La realitat s'assembla a la pàgina dels diaris on s'amunteguen els encreuats i els sudokus i les paraules creuades i les endevinalles. Parla Guindos, per posar un exemple, i tres o quatre hores després de la seva intervenció, quan encara no hem aconseguit desxifrar el que ha volgut dir amb l'assumpte de la ponderació d'impostos o la situació envoltant, en fi, aquestes coses que només ell sap proclamar amb la gràcia econòmica que el caracteritza, llavors, dèiem, apareix Rajoy i el desmenteix de dalt a baix. Significa que assistim a la negació d'alguna cosa de la qual no teníem notícia. Com si sortís, per posar un altre exemple, Montoro i ens assegurés que la indemnització en diferit de Bárcenas, a la qual es va referir Cospedal, no té efectes tributaris.

- Escolti, però si no sabem el que és una indemnització en diferit en forma de simulacióÉ

- Haver parat atenció.

Ara l'embarbussament s'ha mutat en l'assumpte del pacte, del gran pacte, de la mare de tots els pactes. Fins i tot la Casa del Rei, encomanada per l'atmosfera de confusió general, ha entrat en el joc. Benvinguda sigui, afegirà una mica de diversió a un assumpte realment tediós. A veure, l'únic pacte possible, ben vist per la ciutadania, seria aquell en el qual totes les forces polítiques es posessin d'acord a no acceptar que hem d'empobrir-nos entre un 30% i un 40%, que són les ordres rebudes d'Alemanya i que totes les forces polítiques, amb més o menys resistències, amb més o menys matisos, acaten. Aquest 30% o 40% d'empobriment, pensat especialment per a les classes mitjanes, deixarà al país desenquadernat. No veiem a cap partit de l'oposició signant aquest acord, encara que ells mateixos el portessin a terme en el cas de governar.

El que fa falta aquí és un canvi de lògica. I un canvi de lògica implica també un canvi de dimensió. Tota la resta és pur embarbussament, pur sudoku, pur entabanament. I ja ens han enganyat força durant l'any i mig en el qual el PP s'ha dedicat a incomplir minuciosament el seu programa electoral. És a dir, que no cola.