No sempre un catedràtic de Dret Penal aconsegueix arrencar-me les llàgrimes. Jesús María Silva, defensor secundari de la Infanta Cristina, ho ha aconseguit de sobres. Després de llegir la seva declaració que «la Infanta pateix una condemna de telediari que cap tribunal pot aixecar», he plorat el meu penediment. Perdó, Altesa, no ens havíem adonat que vostè també és una víctima. Quan se m'ha assecat el llagrimal, he reparat que la «condemna de telediari» no figura al bigarrat Codi Penal, encara que sí n'hi ha mencions al Codi Tertulià. Per tant, el veredicte del distinguidíssim jurista sobre els telediaris té tant pes com l'opinió al respecte d'un jurat de Masterchef. I ja que els penalistes destaquen per la seva precisió, l'únic telediari literal s'emet a RTVE. Aquesta cadena no sobresurt per la seva bel·ligerància cap a la filla del Rei, que és milionària en euros gràcies als tèrbols negocis d'un marit que utilitzava com a clau el cognom Borbó.

Concedim a l'eximi penalista que «cap tribunal pot aixecar» una condemna que no existeix. Llàstima que no adjunti els milers de telediaris i portades en què s'aclamava a la Infanta, mentre ella obtenia immensos rèdits d'institucions públiques. Amb els beneficis que va amuntegar la trama de Nóos i Aizoon, de la qual és copropietària, ha pogut pagar-se no un advocat, sinó dos o tres. En nom de la meticulositat ja ressenyada, i atès que els diners procedeixen dels ciutadans, la transparència exigeix que es detalli quan rebran els lletrats per alliberar-la d'una pena imaginària.

Una condemna, sens dubte, però no tots els condemnats reben pronunciaments favorables de l'Audiència de Palma, de la Zarzuela, de l'advocacia de l'Estat i d'Hisenda, a més del títol d'Altesa Reial que els seus advocats esgrimeixen com una arma. Tant en la Paca com en la Infanta -i que la cap del clan gitano ens disculpi la comparació, perquè ella sí que ha estat absolta en judici-, es confirma que la funció del Dret Penal és tapiar la veritat i demostrar que la justícia no ha de ser igual per a tothom.