01 de agost de 2013
01.08.2013

Un document històric gironí fa història

01.08.2013 | 00:00
   
       
   Editorial  
        «Són uns 300 documents i conjunts documentals d'èpoques i formats molt diferents, entre els quals hi ha, des del 18 de juny passat, un de procedent de les comarques gironines»
   

Des de dimarts s'exposa al públic a Girona el «Llibre del Sindicat Remença de 1448», un document conservat a l'Arxiu Municipal de la ciutat que a mitjans de juny es convertia en el primer de Catalunya que forma part de l'anomenada «Memòria del Món» de la Unesco.

El registre patrimonial "Memòria del Món" està format per documents, arxius o conjunts patrimonials que la Unesco considera rellevants per explicar l'evolució de la història de la humanitat. N'hi ha, per exemple, relatius al Gueto de Varsòvia, la vida de Tolstoi, el descobriment de la insulina, la petició del dret de vot femení, la cadena humana de la Via Bàltica, el judici contra Nelson Mandela, el diari de a bord de James Cook, les obres mestres de Chopin, el film The wizard of Oz, el festival del Jazz de Montreux... Són uns 300 documents i conjunts documentals d'èpoques i formats molt diferents, entre els quals hi ha, des del 18 de juny passat, un de procedent de les comarques gironines. Es tracta, concretament, del Llibre del Sindicat Remença de 1448, conservat a l'Arxiu Municipal de Girona, i que ha fet història perquè és el primer document català que forma part d'aquest patrimoni mundial. És un volum de 450 pàgines, produït a les comarques de Girona a mitjans del segle XV i escrit en llatí, que recull les reunions mantingudes pels pagesos de remença per triar els seus representants "sindicals", que havien de negociar amb la monarquia la millora de les seves condicions laborals i vitals. Vindria a ser, en definitiva, un recull d'"actes" de les reunions del considerat primer sindicat del món. D'aquí la seva transcendència, ara reconeguda per la Unesco amb la inclusió a la "Memòria del Món". El llibre es mostra des de dimarts a Expocambra, la sala d'exposicions de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, en una exposició que estarà oberta fins al 15 de setembre i que després viatjarà a diferents localitats de les comarques gironines. Perquè el que es persegueix és donar a conèixer a la ciutadania aquesta joia del patrimoni documental local i universal. Al mateix temps, la mostra i la inclusió del libre a la "Memòria del Món" serveixen també per revindicar i difondre la feina de l'Arxiu Municipal de Girona, una institució amb un prestigi creixent i que, amb Joan Boadas al capdavant, està fent una tasca digna d'elogi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit