Segons alguns, això no canviarà fins que la por canviï de bàndol. La idea pressuposa l'existència de dos grups, quan aquesta crisi es juga a diverses bandes i a totes, amb més o menys intensitat, hi ha por; en algunes, pànic. Significa que després de l'estiu (que no de l'estiueig) estem menys frescos que abans. Hi ha un esgotament psicològic general, una depressió ordinària en el sentit que forma ja part del paisatge. La depressió com a objecte domèstic. Quan es va despertar, la depressió continuava allà. Ignorem el significat social, així com la utilitat política de la situació: hem estudiat poca teoria del significat i, quant a la política, encara que es pot estudiar, és molt difícil d'aprendre.

Però veu un a la tele Griñán, per posar un exemple, amb l'esbandida de la dimissió i de la condició de senador, que no ha deixat una cadira i ja en té una altra assegurada, observa un l'espectacle de rialles i somriures i celebracions, etc. i pensa que a aquest home li va bé la depressió dels qui l'han votat i la dels qui no. Gràcies a aquesta tristesa viral pot donar un espectacle que d'una altra manera resultaria impossible. Escolti, si vostè se'n va de veritat per problemes personals, deixi-ho tot d'una vegada, que ja té edat de cobrar la jubilació. I si està mentint, si no se'n va del tot per por que l'imputin, diguin's-ho també. Busqui una manera de fer-ho que tingui certa gràcia, pregunti als seus assessors. Personalment, li aconsellaria un registre com de novel·la policíaca.

- És que noto al clatell l'alè de la jutgessa Alaya.

En tot cas, el Senat, que no servia per a res, no pot començar a convertir-se en un refugi per a fugitius de la justícia. Vol dir-se que vostè i la seva successora estan donant un espectacle molt lleig. Hi ha altres espectacles molt lletjos, ja ho sabem, perquè Espanya ha esdevingut un circ sinistre amb set o vuit pistes, passa que a vostè l'hem vist avui al telediari (un telediari depriment, per cert) i de sobte, malgrat la somnolència que ens produeixen els ansiolítics, ens hem adonat que està fent l'espectacle. I l'està fent per por, per aquesta por que és en tots els bàndols.