El metge "nou" de Caldes

joan enric carreras mercader. bellcaire d'empordà.

Des de l'hopital de Figueres m'asseben-to del traspàs del Sr. Sabat, el metge de Caldes, el que va cuidar-nos les 24 hores del dia. Recordo la seva arribada a Caldes per suplir el Sr. Regás, aquell metge que anava amb aquell cotxe atrotinat i del qual em queda el record de que mai es va pentinar, gran persona i metge, també feia com el Sr. Sabat, venia a casa a l'hora que fos. El Sr. Sabat a més de ser un bon veí, sempre estava disposat a dir-ne "alguna" amb un to irònic i si necessitaves el que fos del tipus consulta personal es convertia en un amic, era un home recte i que no et deia mai que no. Els anys que va ser alcalde el seu tracte va ser de voler quedar bé amb tothom (i això es impossible) però ho va cobrir amb un "excel·lent", recordo el sobrenom "el metge nou" quan va arribar i les moltes novetats que va aportar-nos com a metge. Els caldencs han perdut una referència important en el seu traspàs, que tingui un bon viatge cap al lloc del mes enllà, fins sempre.

L'Onze de Setembre

Jaime Serrano de Quintana. President de l'Associació Cultural Gerona Inmortal.

Aquesta Associació Cultural, com ja ha fet en altres ocasions, vol manifestar, davant dels fets del passat Onze de Setembre, el que segueix:

Primer.- Que creu en la indissoluble unitat de la nostra Pàtria: Espanya, que defensa.

Segon.- Que l'esmentada unitat és un patrimoni històric, un llegat provinent de la monarquia visigòtica arran del del III Concili de Toledo, l'any 589, en què es va forjar la unitat nacional com a conseqüència de la conversió del Rei Recaredo al catolicisme després d'abjurar de l'arrianisme i la posterior fusió en un sol poble de la comunitat hispanoromana i la hispanovisigòtica.

Tercer .- Que aquesta unitat nacional és anterior i superior a l'actual Constitució.

Quart.- Que ni els espanyols en general, ni cap del pobles que la integren, pot legítimament imposar la ruptura d'aquesta unitat més que mil·lenària.

Cinquè.- Denunciem d'altra banda la manipulació que, tant des del govern de la Generalitat, com dels partits de l'arc sobiranista, com des de molts mitjans de comunicació, han realitzat sobre la data de l'Onze de Setembre de 1714, presentant-la amb la qualificació d'una efemèride separatista d'un suposat regne català quan, en tot cas, hauria de ser reivindicada com a foralista respecte a la totalitat de la Corona d'Aragó, i tot això sense oblidar la heterogeneïtat entre els habitants de Catalunya -i els de la resta d'Espanya- d'adscripció a les causes d'ambdós pretendents.

Amb aquesta declaració fem palès no solament el pensament dels socis i simpatitzants d'aquesta associació, sinó també el sentir de molts dels habitants de les nostres comarques.

El "fracking" comença a sacsejar...

francesca garcia calero. bescanó.

Mentre aquí es debat amunt i avall sobre els inconvenients i els avantatges del fracking, des del desconeixement opto per llegir la premsa de la Comunitat Valenciana per conèixer realitats en lloc de teories, i descobreixo amb estupor com el fracking ja ha començat a fer tremolar, literalment, la costa de Castelló de la Plana. Des del passat 12 de setembre poblacions com Vinaròs, Benicarló i Peníscola vibren a ritme de 10 a 12 sismes diaris fins arribar, segons sembla, a sismes de grau 3 en l'escala Richter. De dilluns a diumenge, les 24 hores. De res ha servit la veu del poble, les manifestacions que s'han succeït per fer-se escoltar.

Eurovegas, en perill

fernando guerrero barrio. girona.

El Sr. Adelson, adverteix que el complex d'oci Eurovegas està en perill, per no complir les exigències pactades amb la Comunitat de Madrid, entre d'altres: una línia de crèdit avalada pel Govern, la modificació de l'estatut dels treballadors, exempció d'impostos, l'entrada de menors i la reforma de la llei antitabac, fet que ha provocat el nerviosisme en els representants de la Comunitat que han demanat a la ministra de sanitat i al govern que busquin una fórmula que permeti fumar als casinos i es garanteixin els 15.000 llocs de treball de la primera fase del projecte, tot i que se'n van prometre 200.000 que possiblement no s'arribin a aconseguir.

La llei antitabac va ser consensuada per tots els partits polítics inclòs el del govern, amb el suport del 80% de la població, i ha servit com a exemple a Europa gràcies als seus bons resultats després de gairebé tres anys des de la seva implantació. Ara el govern es planteja de nou una reforma per satisfer els interessos del Sr. Adelson, i jo em pregunto: Quin valor té la paraula d'un polític? Com es pot canviar d'opinió després de l'aprovació d'una llei contra el tabaquisme, que mata més de 50.000 persones a l'any? Les lleis no es poden reformar a la carta per interessos privats. Espero que al final s'imposi la raó i la sensatesa i el Sr. Adelson accepti les lleis tal qual es van aprovar al parlament, i si no que s'emporti el seu Eurovegas a un altre lloc, Espanya el que necessita és rebaixar les addiccions al tabac i al joc i no promocionar-les.