Es cert que els alcaldes de Castelló d'Empúries de les últimes dècades han prioritzat les inversions al centre històric per sobre de les que reclamaven els habitants de la seva barriada més "contributiva" -Empuriabra?va-. Però també ho és que no tots els diners s'han malbaratat (com diuen la males llengües) en comissions, àpats i sobresous, ja que la Vila Comtal ha fet un salt qualitatiu notable que algun dia tornarà a repercutir sobre la "ciutat navegable". I després de tota la promoció que ha tingut l'"extraradi" des dels anys 70, és just que ara també es conegui "la mare dels ous", més enllà de la basílica.

Divendres, l'Anna Maria Constanseu i en Xavier Sanllehí (amb una bona cort de regidores i regidors) inauguraren la sisena edició de "La Ruta de l'Art", una iniciativa que no sé d'on ha sortit, ni si realment és un invent de la seva ànima (acrònim d'"Anna i Maria"), però sens dubte una de les mostres d'art (en majúscules) més originals i més ben pensades que he conegut. Personalment, és la quarta vegada que la visito (no sé on era a la primera i la tercera?) i crec que el suport que li donen artistes empordanesos consagrats, com ara en Lluís Roura, en Joan Comella, en Pujolboira, l'Antoni Federico i molts altres, és la millor prova de la confiança en aquest aparador. Per altra banda, el públic omple cada any el poble a la recerca d'un nombre incomptable de galeries improvisades -una altra mostra del seu encert.

Ara bé (si no ho dic, rebento), per no ofegar-se en l'èxit del seu plantejament inicial, la "Ruta" necessita nous impulsos, noves idees, més pressupost i una bona "neteja de cara". O bé canvien els artistes perquè el públic local continuï trobant al·licients suficients per anar-hi o bé canvia el públic perquè els artistes locals segueixin veient la utilitat de l'esforç que han de fer per ser-hi presents. Jo apostaria per la segona proposta, ja que convertir la "Ruta" en el més gran i més reconegut aparador d'Art empordanès del món sembla, d'entrada, més lògic perquè la creació artística extraordinària és, juntament amb una gastronomia fora de sèrie, un dels trets més característics i propis de la comarca de l'Alt Empordà. Així que vull encoratjar els organitzadors a començar a buscar curadors, galeristes, directors de museus, col·leccionistes i tota mena de professionals de l'art d'arreu del món, per comunicar-los que "La Ruta de l'Art" de Castelló d'Empúries, Alt Empordà, Catalonia, és la cita que ja no poden perdre's el segon cap de setmana d'octubre de cada any. I no us oblideu de parlar-los de la excel·lent gastronomia que hi trobaran, que tota aquella gent són uns sibarites que van allà on els ho mana el nas!