Ahir vaig travessar una zona d'uns grans magatzems on venien "experiències". Són les restes de l'època en la qual vam ser milionaris. Se'n recorden? Ja no sabíem què regalar, perquè tothom tenia de tot, quan va irrompre al mercat aquest producte nou: l'experiència. Podies regalar als teus pares tres nits en un hotel amb encant; als teus fills, un dinar en un restaurant amb dues estrelles Michelin; a la teva cunyada, una sessió de massatge i bany turc en un spa de moda. Regalar coses començava a semblar una mica groller i aquí és on va néixer aquesta idea comercial el recorregut de la qual ignorem. El cert és que veus avui una paradeta de venda d'experiències i et fa riure.

- Què caram és això?

Això és una reminiscència dels dies feliços en què vam ser suecs. I tanoques. De quan vam ser suecs tontos. Fixin-se, avui una experiència és comprar-se uns pantalons texans. Una experiència és demanar hora a la seguretat social. Una experiència és agafar el metro, l'autobús, menjar-se una hamburguesa. Una experiència és cobrar (o no cobrar) a final de mes. Una experiència és assistir a la roda de premsa del Consell de Ministres dels divendres. Una experiència és veure el telenotícies.

Vol dir-se que havíem reduït el camp de l'experiència a quatre ximpleries relacionades amb el luxe, o amb el suposat luxe. Ningú creia que llegir fos una experiència, que anar al cinema fos una experiència, que assistir a la malaltia i a la mort dels pares fos una experiència. Una experiència era un bany turc, una sauna, un circuit d'aigües termals, una sessió de bicicleta estàtica dirigida per un entrenador personal. Renoi, renoi, com ha canviat tot, i en quin poc temps. Totes aquestes empreses que venien experiències hauran de reconvertir-se, reinventar-se, que diuen a la ràdio. Ara, i atesa la situació de la sanitat pública, el que cal regalar són mamografies preventives, per exemple. O exploracions de la pròstata. O un mes de menjador del col·legi del nen.

En fi, no ho sé, l'assumpte de la venda d'experiències sempre ens va semblar una mica superficial, una mica frívol. Però des de la perspectiva actual ens sembla una bogeria.