l'Àsia llunyana compta l'edat des de la concepció i cada nadó té un any i quan aquí en faria un, a Corea per exemple, celebra dos anys. Quan és un llibre un llibre? La convenció diu quan surt publicat, que depèn de factors exòtics com la inundació de la paperera Torras a Girona, la transcripció de l'enrevessada lletra dels dos Quaderns Gris o la compra dels exemplars restants del fallit intent de la Casa del Llibre de publicar tota l'obra de Josep Pla. El meu pare, l'editor Josep Vergés Matas, creia que tardaria cinc anys, però aconseguí un acord en 18 mesos. Un llibre és un llibre quan l'autor el dóna per acabat. Josep Pla trigà 40 anys en entregar els Quaderns Gris al meu pare. L'editor s'adonà de seguida de la seva importància. Josep Pla li proposà fer les Obres Completes, com deien, i li oferí els dos originals inèdits el 30 juny 1964, ara fa cinquanta anys.

L'escèptic Pla no està tan entusiasmat com el meu pare: "Tu ets massa optimista. Jo no tant," escriu. Aviat El Quadern Gris i l'Obra Completa es singularitzen. El meu pare es?tà decidit que els intel·lectuals confirmin la grandesa que ell ja veu en el dietari prous?tià. Escriu a Pla l'1 juny 1965: "M'ha semblat que Joan Fuster era la persona més entesa de les teves coses i el que faria un pròleg més viu i coherent. Espriu -per qui tinc una admiració infinita- toca i retoca les coses fins a l'infinit i no acabaríem mai. És a més un home de ble curt. Falta només que tu facis una entrada no massa llarga donant al lector l'itinerari de l'O.C. i el perquè i com s'ha fet. Tot plegat donarà un gran to al primer volum i l'empenta necessària per a posar la gran baluerna que segueix en moviment." El 13 setembre 1965 ja està a la impremta: "T'envio els dos trossos que t'he tret del Quadern Gris perquè ho puguis posar en un altre lloc. Tot el Quadern Gris està a la impremta passat a màquina i revisat per Bardagí. Ha donat molta feina. Aquesta setmana vaig a Londres. En tornar ja ens veurem perquè també hem de revisar una petita llista de noms del Quadern Gris que han quedat dubtosos d'interpretació." El 21 novembre 1965 Pla s'ha mirat el pròleg: "Et torno el pròleg de Fuster per al primer volum. Està bé. Tens raó. És important. Però totes aquestes collonades neomarxistes no tenen cap interès perquè són arxipassades de moda. Però què hi vols fer? He tret només una cosa: la data del naixement que Fuster situa el 1895 i la realitat és el 1897. Això a mi m'és igual, però els detalls són la civilització i val més no caure en aproximacions madrilenyes absurdes".

El 30 d'abril del 1966 el meu pare anuncia a Pla: "El Quadern Gris es va posar a la venda divendres. Ha tingut bona sortida i sobretot un "succés d'estime" evident. La gent diu que és el millor llibre que s'ha publicat mai en català". Pla, lacònic: "Les notícies que em dónes del Quadern Gris són excel·lents".

Josep Pla va ser l'escriptor més censurat pel feixisme i per Òmnium Cultural, que no li perdonà no publicar amb ells. Pla tampoc acceptà un premi seu a mida per l'Obra Completa i aconsellà al meu pare no entrar en "aquestes collonades." Pla és el Shakespeare de Catalunya i el Quadern Gris celebra cinquanta anys de quan ell acaba els seus dubtes hamletians.