Molt abans que Vladímir Putin ordenés l'ocupació de Crimea, ja havia enviat els seus rivals als presidis de Sibèria. Que li ho preguntin a Khodorkovski. A vegades, l'opositor es refugiava en una plaça de civilitat i finances com Londres i, llavors, se les empescava per convidar-lo a un cigarret: amb poloni radioactiu. Mentre Putin va convertir el catolicisme ortodox en religió d'estat, va apallissar les Pussy Riot, es va arreglar una llarga i si pot ser eterna permanència en el poder, fent torns amb el seu avatar Medvedev, es veu que no hi va haver problema: era un camarada en els negocis i si els negocis anaven bé, per què queixar-se? Que li ho preguntin a Angela Merkel o a Bush nen, que el va mirar als ulls i hi va veure que era "un paio de qui refiar-se".

Només quan Putin va ocupar una àrea que Occident considerava seva, les democràcies (cada vegada més presumptes), no van badar boca. Potser esperen que la Xina envaeixi el Japó per escandalitzar-se per la naturalesa despòtica dels mandarins de Pequín. Mentrestant, faran negocis, elogiaran la modernització xinesa (sense llibertats) i fins i tot sentiran enveja per les solucions autoritàries que impulsen, igual de complaguts, allà, aquí o en llocs com Singapur i Malàisia (on perden els avions). És a dir, que Putin ha pensat que si l'Occident va bombardejar Sèrbia per separar Kosovo, ell pot demanar-se la devolució de Crimea i, a més, sense disparar ni un tret, no? D'altra banda, amb o sense permís de Nacions Unides i amb una coalició de disseny variable, Estats Units han fet la guerra a l'Iraq, a Líbia, a Síria, a l'Afganistan, i cap d'aquests països és, ara, més segur o més lliure.

Arran de l'11S els Estats Units van llogar o van obrir base en diversos dels països que envolten la Federació Russa i els míssils de l'OTAN van arribar a la frontera russa. Putin ha donat un cop a la taula, cony, Rússia no és ni Andorra ni Bèlgica, i ha donat als seus el verí de la il·lusió imperial. Però d'això viu el poble americà, almenys des dels temps de Reagan. I fins i tot semblen contents.