Ens agraden més les històries fosques que les clares, com ens agraden més les cases amb soterrani que les que no en tenen. Preferim, en fi, les novel·les amb soterrani i les notícies amb rebotiga. El que fa gran a Shakespeare és el soterrani, que ni tan sols apareix en les seves obres perquè es tracta d'una construcció mental aportada pel lector. Tu posa les cortines, que el lector ja s'encarregarà d'imaginar qui s'amaga al darrere. Tot això no té res a veure amb l'abdicació del Rei, de moment almenys. Té a veure amb l'alliberament, per part dels talibans, del sergent Bowe Bergdahl a canvi de cinc presos que continuaven sense jutjar a Guantánamo. A Guantánamo, per cert, els soterranis són a l'aire lliure, per la calor.

La part fosca de la història és que, pel que sembla, el sergent havia desertat del seu batalló durant la nit. Segons fonts militars, alguns dels seus companys van morir buscant-lo. S'afegeix a l'estrany succés el fet que l'home no estava gaire content a l'Afganistan. Ho explicava a la seva família, però se n'ha assabentat tothom. Ara bé, com mantenir-se content a l'Afganistan? No és probable que el jutgin per falta d'entusiasme, però podria produir-se el cas que, després d'haver negociat durant anys el seu alliberament, el condemnessin ara a mort per desertor. De moment, l'Exèrcit el té retirat i protegit en una base d'Alemanya. Ni la seva família ha pogut veure'l. Ignorem si han començat els interrogatoris.

Dèiem que ens agraden més les històries fosques que les clares i aclaríem, per evitar confusions, que no ens referíem a l'abdicació del Rei, transparent segons tots els mitjans. El cas és que el sergent Bowe Bergdahl podria haver tornat talibà, el mateix que el protagonista de Homeland. O millor encara: mig talibà. Aquí és on apareix el soterrani, on s'intueix la rebotiga, on comencen a moure's les cortines com si s'ocultés algú al darrere. Aquí hi ha una novel·la de la qual els republicans no s'assabenten. O sí. Aquest home ha estat cinc anys en mans d'experts netejadors de caps. No sabem si han alliberat un desertor o a un heroi, però és evident que han deixat anar el novel·lista que tots portem dins.