Un perill imminent

ÀNGELA FERRER I MATÓ. GIRONA.

La història és una gran mestra. Recordem el Califat de Damasc que dominà tot l´Orient Pròxim i gran part d´Europa. A Espanya (800 anys de domini) formaren el Califat de Còrdova. Ara ha sorgit un grup de musulmals, salvatges i fanàtics, que tenen com a meta tornar a dominar els països que foren seus i reconstruir l´antic Califat. El seu objectiu és arribar a Al-Andalus i refer el que s´anomenà Califat de Còrdova. Ja dominen part de Síria, Líban, Afganistan..., i tenen prou influència a tot el Nord de l´Àfrica. Sabent i coneixent com són de bèsties i comprovant com maten a sang i foc a qui no pensa com ells ni s´hi vol sotmetre, crec que Europa, l´ONU, i totes les potències haurien d´estar en alerta roja i parar-los els peus i no badar. Recordem què passà amb el nazisme, per exemple. No val a badar! Ara per ara tenim un foc que s´escampa i que cal apagar. El perill és gran, immiment i el tenim molt, massa a prop.

Natalitat i tecnologia

Lluís Vilà. girona.

El símil de les dues cares de la moneda es troba en tot allò que els sentits són capaços de percebre i el cervell sigui capaç de pensar. La tecnologia no en queda al marge. L´avenç tecnològic ens ha aportat benestar i qualitat de vida, l´oracle de la ciència augurava que la tecnologia descarregaria l´esclavitud de les espatlles de la humanitat: no hauríem de treballar tant, seríem més feliços i podríem dedicar més temps a nosaltres mateixos per fer el que ens agradés en el temps lliure. En part és així, i per altra part es pot comprovar la quotidiana esclavitud que qui més qui menys pateix amb l´addicció als aparells tecnològics mundans. La qüestió de fons, quant a la finalitat tecnològica, hauria de ser abolir la fam, la guerra, l´esclavitud i totes les xacres antihumanes descrites i per descriure. El que no s´entén és que la tecnologia encara no ens acaba de donar l´impuls per fer el salt qualitatiu a una dimensió diferent a la dels últims segles. Potser errem en el concepte de la coherència: l´equilibri entre l´índex de natalitat mundial i la ciència tecnològica al servei de les persones, i no de la cobdícia, estalviaria la majoria dels problemes que ens assolen en l´actualitat. El planeta no pot sustentar l´augment irrefrenable de la població mundial per mantenir màquines i grans capitals que, lluny de millorar la condició humana, perpetuen un estancament relatiu revertint en certa mesura el concepte tecnologia en el concepte pròtesi tecnològica.

Ara, les coses

ben clares

Jaume Tané i Cufi. Olot.

La gent senzilla (de fora els centres de poder), que som els més humils, sincers i sense embolics de cap mena per fer mèrits davant dels poderosos o polítics que sempre volen tenir a tothom sota els seus peus, els direm que sabem tot el que passa, calla o amaga dels seus afers a vegades fora de les lleis. En el cas del que escriu m´agrada escoltar quins estan ressentits per considerar tractes injustos en contra seva del patró manaire. Aleshores de forma confidencial i secreta ens expliquen el secret i prohibit de la seva formació política o de personalitats destacades en els mitjans de comunicació.

La prohibició dels toros a Catalunya i la votació del Parlament estan sota sospita: Resulta que la Marta Ferrusola li va dir a l´Emília Xargay (una gran taurina) que ella volia tancar totes les places de toros de Catalunya i en comptes de curses hi farem castellers. Què tenen a veure les tradicions d´Olot, Girona o Figueres (centenars ­d´anys de tauromàquia), amb els castells del Penedès o de Tarragona?

Dubtosa també l´actuació del president socialista José Montilla que sempre era vist en els sotes de la barrera de la Monumental fins el dia que va anunciar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. Ferrusola i Montilla varen ordenar a cada convergent i cada socialista el que havien de votar. La gent de fora el poder sabem que per mantenir el seu lloc de diner fàcil de cada mes han de fer el que volen els poderosos. Varen dir i manifestar públicament la llibertat de vot a tothom i nosaltres no ens ho hem cregut mai.

Fer la consulta del 9 de novembre, la gent (de fora el poder) dubtem que es digués la veritat dels resultats sortits. Els promotors dels tema i mitjans de comunicació molt més partidistes diuen a tot crit que Catalunya vol la consulta. Una part sí! A les eleccions al Parlament de Catalunya 2012 varen estar convocats 5.413.000 electors i a totes les seves manifestacions o cadenes humanes sempre són 1.500.000 de ciutadans, entre ells familiars i amics del servidor. Per fer peticions al Govern Central en nom del nostre país els falten 4.000.000 més de catalans a les seves manifestacions o cadenes. I majoria total a les urnes el 9-11-2014, si és que ho fan legalment i sense gent seva que provoqui malestar als ciutadans!

En el nostre escrit en aquest Diari de Girona el 13-3-2014 sobre la dura censura a la Garrotxa en premsa, ràdio i tele era per silenciar els forts escàndols enconòmics de Pujol-Ferrusola i família? Suposem que ara podrem tornar a dir tot el que pensem a l´exterior del poder tal com sempre fou, perquè ara tot Europa parla d´aquests fets.

En temps passats -en un àmbit molt personal- de tot això en parlar clar als «separatistes» no tenia dubtes que tenien coneixement del marró; Banc Pirineu, Banca Catalana, Palau de la Música; les maletes amb milions de diners cap a Andorra o Suïssa, etc. I tots muts i callats! Ara, sempre amb el mateix comentari: «En la nostra Catalunya Independent els farem fora de tot arreu a coces al cul. I els lladres espanyols són cosa del PP i PSOE».

Aprofitem aquest escrit per posar en relleu la gran millora de la N-260 des d´Olot fins a Sant Joan de les Abadesses. Millora també per als esquiadors de l´Empordà, Gironès i la Garrotxa en la propera temporada 2014-15. Una vegada més el PP ens compleix. La carta del senyor Jorge Moragas, director del gabinet de la presidència del Govern del passat 10 de febrer, ens anunciava la millora i està feta. Gràcies! Ni tenim espai per detallar-ho però la carta del senyor Moragas porta altres coses per fer aviat. Demanarem vots per al PP perquè realitzin el que més necessitem ara!