En la primera dècada d'aquest segle es formà l'equip que, amb la direcció de Joan Triadú, es proposà la redacció d'un llibre que aplegués aquelles iniciatives que no solament havien estat útils, importants, en la història de Catalunya, sinó que, a més, foren també útils per a altres pobles. Triadú i l'equip que l'acompanyà sempre va creure que un llibre d'aquesta mena subratllava la importància de la nostra creativitat i, a més, la projecció de les iniciatives dels catalans en el context més proper i aviat en àmplies àrees que progressivament anaven ampliant-se.

D'altra banda, el llibre Aportacions Catalanes Universals era i és una manera de subratllar la importància que en qualsevol etapa s'ha manifestat fins als nostres dies.

Durant els primers anys de redacció del llibre aviat es considerà que un centenar d'iniciatives sorgides de la història de Catalunya i projectades en d'altres àrees i finalment, a la resta d'Europa i en altres continents, acabaren formant un llibre que aplegà 223 iniciatives.

Aquest conjunt de projectes i propostes foren i són una forma d'explicar com la iniciativa dels catalans ajuda altres pobles. L'Abat Oliba, amb la seva "pau i treva", posava un límit a la violència de l'època i en el llibre acaba amb la generació de metges que lluiten contra el càncer en l'època actual.

La primera edició d'Aportacions Catalanes Universals fou presentada al Palau de la Generalitat i posteriorment en entitats, institucions, arreu de les terres de llengua i cultura catalanes. A més, ja s'ha presentat a Brussel·les i de forma especialment interessant a París.

La primera edició és la de llengua catalana, però l'han seguida les de llengua francesa, anglesa i espanyola i és possible que més endavant hi hagi una edició en llengua alemanya. Com era previsible, des del primer moment era important que, a part de l'edició en llengua catalana, ha estat útil en altres llengües.

El llibre de les Aportacions Catalanes Universals és una forma d'explicar com a través de la història de Catalunya hem estat capaços de projectar la nostra creativitat i d'ensenyar com som. Enguany, que celebrem l'any Ramon Llull, commemorarem de forma especial l'any d'aquell famós humanista i filòsof que projectà una mena d'enciclopèdia en L'Arbre de la Vida o de la Ciència. El llibre de les Aportacions Catalanes Universals serà útil als catalans i en la projecció a d'altres pobles serà senyal de com hem estat capaços de ser creatius en qualsevol etapa.