Contaminació

dels aqüífers

Catherine Perelló Scherdell, Lola Arpa Vilallonga i Gemma Aguyé. Membres fundadors de SOS Empordanet

Un veí mostrava indignat un comunicat de l´Ajuntament de la Bisbal d´Empordà que demanava «col·laboració i comprensió» als ciutadans davant el fet que en el darrer control d´aigües de xarxa d´abastament públic s´ha detectat una concentració de productes fitosanitaris (Diuron i Terbutilazina, entre altres que es deuen haver callat) per sobre del valor permissible, per tant no es apta per al consum humà. I apa!, passant per alt les malalties, les víctimes, els ciutadans, anar pagant i carregant amb ampolles amunt i avall quan de fet, qui tindria d´assumir aquest cost són els responsables.

De forma sistemàtica i descontrolada, des de fa anys, s´està contaminant el sol agrícola i els aqüífers, amb sobredosis de purins i mala aplicació dels productes fitosanitaris, com a conseqüència tenim el sól agrícola i els aqüífers contaminats fins a l´extrem que estan afectant la xarxa de subministrament d´aigua potable de les poblacions, a més dels perills químics que tenen sobre la cadena alimentària reconeguts per la Generalitat en la seva web http://www.gencat.cat/salut/acsa

Si bé hi ha un marc legal que ho regula, les administracions no tenen recursos per controlar-ne el compliment o a lo millor no els interessa controlar-ho, per tant, la responsabilitat recau en els principis ètics de la població.

Els propietaris del sòl agrícola són els primers responsables de la contaminació sistemàtica perquè ho permeten, els pagesos que apliquen els productes fitosanitaris i purins incomplint la normativa vigent, també son responsables directes de la contaminació, i tots nosaltres som responsables de la nostra passivitat, del nostre silenci, i de no denunciar de forma sistemàtica aquest fets, l´única via per que les Administracions actuïn.

El preu que estem pagant per l´agricultura i la ramaderia intensiva: produir molt més del que necessitem per exportar-ho i quedar-nos amb els residus que generem, la contaminació, i els afectes sobre la salut, altres impactes sobre el medi ambient, és molt alt.!

Mahatma Gandhi deia, «la Terra pot proporcionar aliments suficients a tots els homes, però no, a l´ambició d´uns quants». La contaminació dels aqüífers és una senyal d´alarma.

Per als catalans Marhuenda i Rivera

Josep M. Puig Solà. Torroella de Montgrí

Mireu noiets: Els de l´Empordà al·lucinem amb vosaltres i la vostra fatxenderia a presentar-vos arreu d´Espanya com a catalans i que Catalunya és la vostra terra i parlar en nom nostre.

Essent molt benèvol i aplicant la màxima pujoliana que català és qui viu i treballa a Catalunya, jo hi afegiria: I a més l´estima. Vosaltres i el vostre entorn no sou dignes de trepitjar la nostra terra perquè fins al moment heu demostrat just el contrari.

En Paco diu que el seu pare era xofer. Devia ser el que va traslladar al capità Lara entrant per la Diagonal per ocupar Barcelona i per això van haver de premiar al fill, encara que fos babau. I d´en Rivera, només sabem que va caure a una piscina i no es va negar. I que no sap cordar-se l´americana i que no sap on fotre les mans. I creu que l´han parit per salvar el món.

Què cony s´han cregut per parlar en nom de Catalunya? Per què no foten al camp d´una vegada? Fins a quin punt els catalans hem de suportar-los? Tenim pressa, com diu aquell periodista esportiu».

Homenatge a les víctimes de Biescas, vint anys després

Francisca García i Jaume Rebarter. salt

Avui, dia 7 d´agost, es compleixen vint anys del desastre que es va produir al càmping Las Nieves de Biescas, a causa de la riuada del Barranco de Arras, on van perdre la vida 87 persones i 183 van resultar ferides.

Han hagut de passar vint anys perquè per fi aquestes víctimes i les seves famílies, així com els centenars de persones afectades tinguem un homenatge mitjançant la inauguració del Parc Memorial al lloc on estava situat el càmping.

Volem agrair a l´Ajuntament de Biescas, personificat en el seu alcalde, la invitació per a aquest homenatge tan especial i a la vegada dolorós per nosaltres. Malauradament no podrem estar en persona per homenatjar les víctimes com es mereixen però estaran en el nostre pensament.

També volem aprofitar aquestes línies per donar les gràcies als serveis d´emergències que es van desplaçar fins a la zona, i a tots els voluntaris que aquell dia es van vestir d´herois. Herois i heroïnes de carrer que van jugar-se la seva vida per salvar-ne d´altres i que ens van oferir tot el que tenien.

Gent anònima que ens van ajudar amb béns materials, que ens van proporcionar seguretat en un moment de por, caos i incertesa. Però sobre totes les coses ens van proporcionar molt d´afecte, esperança i amor. Sens dubte el que més necessitàvem en aquells moments. Per nosaltres sempre seran els nostres herois, sempre estarem en deute amb els habitants de Biescas, als qui recordem cada any.

No volem acabar sense recordar dues magnífiques persones que ens van ajudar moltíssim en aquell moment, que ens ho van oferir tot i amb les quals encara seguim tenint contacte. El destí ens va posar a les vostres mans i ens va unir a vosaltres per sempre. Gràcies per emplenar-nos de vida. Gràcies Mercedes i Cristina.