Demà diumenge 23, l'Església celebra la Jornada Mundial de les Missions, un dia que té per objectiu recordar, pregar i recolzar l'acció evangelitzadora dels missioners i de les missioneres, presents en el Tercer Món. Com ben encertadament va dir la Sra. Pilar Rahola en el Pregó que va fer el diumenge 16 a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, «les missions catòliques són una ingent força de vida», consistent en «un immens exèrcit de soldats de pau que donen esperança a la humanitat cada vegada que sembla perduda».

Per això, a través dels missioners podem «vore Déu en cada acte solidari, en cada gest d'entrega que realitzen». Els missioners donen la seua vida per expandir el Regne de Déu, contribuint d'aquesta manera a humanitzar el nostre món des d'àmbits com la sanitat, l'ensenyament o la promoció de la dona.

En aquesta Jornada Mundial de les Missions, cal recordar «la importància de l'evangelització com a font de civilització, com a servei a l'ésser humà», com digué Pilar Rahola. I és que «el missatge cristià», lluny d'anestesiar les consciències o de paralitzar la lluita per la justícia, és «una poderosa eina transgressora i revolucionària».

Com diu el lema d'aquesta Jornada de les Missions, «Surt de la teva terra», els missioners i les missioneres, que deixant la família i el país són testimonis de Jesús de Natzaret i de la Vida Nova del Regne, esdevenen testimonis de l'amor de misericòrdia.

En el missatge que ha adreçat a l'Església per a aquest dia, el papa Francesc ha volgut ressaltar la tasca dels missioners, «com una gran i immensa obra de misericòrdia». I és que en aquesta Jornada Mundial de les Missions, el papa ens convida a «sortir com deixebles missioners», per tal d'oferir al nostre món «el missatge de la tendresa i de la compassió de Déu a tota la família humana».

Per això l'Església és «enmig de la humanitat, la primera comunitat que viu de la misericòrdia de Crist». Aquesta és la gran joia que els cristians podem compartir: anunciar el Déu de la vida, el Déu que és al costat dels oprimits, no dels opressors, el Déu que ens crida a rescatar i a defensar els explotats davant dels explotadors.

Com ha dit el papa Francesc en el seu text amb motiu d'aquesta jornada, «tots els pobles i cultures tenen el dret a rebre el missatge de salvació» i d'evangelització, que comença amb «l'activitat educativa».

Enguany precisament s'acompleix el 90è aniversari de la Jornada Mundial de les Missions, promoguda per l'Obra Pontifícia de la Propagació de la Fe, i que va ser aprovada pel papa Pius XIè el 1926, amb l'objectiu de portar l'Evangeli a tots els pobles.

Tots hem conegut testimonis abnegats, missioners i missioneres que fins i tot han arribat a donar la seva vida pel Regne de Déu: Antoni Llidó, prevere nascut a Xàbia i assassinat a Xile el 1974 per la dictadura de Pinochet, degut al seu compromís a favor dels pobres i de la justícia. Isabel Solà, missionera de la Congregació Jesús Maria, que vivia entre els més pobres i que va morir fa unes setmanes a Haití. L'empordanès P. Joaquim Vallmajó, assassinat el 1994. Mossèn Joan Alsina de Castelló d'Empúries, assassinat el 1973. Els Germans de Sant Joan de Déu Manuel García Viejo i Miguel Pajares, que van morir infectats pel virus de l'Ebola, mentre treballaven a Sierra Leone al costat dels malalts i tants i tants altres homes i dones que anuncien l'Evangeli i promouen la justícia. Tots ells ens són exemples de fidelitat i de compromís en la defensa de la justícia i en l'amor als més pobres.