Anglès: ambulància 24 hores?Pere Espinet i Coll. portaveu del grup municipal PAU (Per Anglès Units).

El grup municipal PAU (Per Anglès Units) és un partit apolític i només ens presentem a les eleccions municipals. Dit això, cal esmentar que darrerament han aparegut unes pancartes promogudes pels companys de la CUP on es deia "Anglès, poble de risc". Creiem que no els falta raó.

Però no podem estar gens d'acord en les manifestacions fetes pel públic en el darrer Ple municipal, on es va dir "Mancança de seguiment per part de l'actual equip de govern per mantenir el servei d'ambulàncies durant les 24 hores". PAU dóna fe que l'actual equip i l'anterior han lluitat per mantenir aquest servei.

Estem en una subcomarca i no cal parlar de les infraestructures, però sí dir-vos que als bons professionals d'Emergències els costa molt d'arribar a alguns dels indrets que han de cobrir.

No cal ser clarivident per veure que tindrem moltes dificultats per tal d'obtenir el servei de 24 hores d'ambulància a Anglès. I en cas positiu creiem que aquesta millora ens reforçaria emocionalment molt, especialment a la nostra gent gran. Només ens queda que entre tots els Ajuntaments afectats continuem fem un front comú per tal de mantenir l'ambulància 24 hores i amb seu a Anglès.

La Trobada al Coll de la Manrella 2016Josep M. Loste i Romero. portbou.

El passat diumenge 16 d'octubre es va celebrar -enguany ja fa 38 anys que s'organitza- la Trobada al Coll de la Manrella, entre les poblacions d'Agullana i la Vajol, en homenatge al president Lluís Companys. En aquest 2016, la recordan?ça va ser un acte magnífic, senzill (però no simple), ple de sentiment, història en viu, respecte i reivindicació (nacional i social). La trobada/homenatge al president màrtir va ser presentada pel conegut i prestigiós historiador figuerenc Enric Pujol, amb la intervenció de quatre excel·lents oradors: Miquel Arnaudies (president de la Federació per la defensa de la llengua i la cultura catalana a Catalunya Nord), Jordi Font (director del Museu Memorial de l'exili de la Jonquera), Xavier Diez (historiador, escriptor i articulista) i Teresa Jordà (diputada d'ERC al Congrés dels Diputats); a més de la intervenció de la primera tinent d'alcalde d'Agullana (Alt Empordà) i l'alcalde de les Illes (Catalunya Nord); tot plegat, amenitzat amb música en viu del cantautor nord-català Ramon Gual. Aquesta commemoració va girar al voltant d'un trinomi molt ben lligat i combinat: justícia, memòria i dignitat.

De fet, al meu entendre, caldria utilitzar dues frases del pensament de Walter Benjamin -intel·lectual jueu/alemany mort i enterrat a Portbou- per definir a la perfecció aquest esdeveniment tan carregat d'emoció històrica. "No hi ha res més fràgil que la memòria dels pobles oprimits" i "un mal modern és prescindir del passat".

Inatenció a la WRCCarlota Villacampa pajares. girona.

Em sembla patètic, indignant i intolerant l'actitud de la policia i els mossos d'esquadra a la WRC de Tarragona. És molt trist que un ho?me caigui i estigui a punt de desmaiar-se, que tot el públic demani auxili als agents de seguretat i mossos d'esquadra que hi havia davant del que ha passat i que cap sigui capaç de venir a socórrer l'home i prefereixin mirar els cotxes. Que visqui la policia de Catalunya, així va el país!!!

Tant com imiten el crancJesús Domingo Martínez. Girona.

El Parlament Europeu (PE) es va oposar el passat dia 6 a les propostes de la Comissió Europea per autoritzar cinc esdeveniments modificats genèticament (MG): blat de moro Bt11, 1507 i MON810 (llavors i productes), i un cotó resistent al glifosat. Els eurodiputats van reiterar que cal una reforma del procediment d'autorització dels OMG a la UE.

Pel que fa al blat de moro Bt11 i al blat de moro 1507, els eurodiputats han mostrat la seva preocupació en relació al fet que podrien fer mal a les espècies "no objectiu" alhora que qüestionen el concepte introduït per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (AESA) d'una "mortalitat local acceptable" d'espècies de lepidòpters no objectiu.

Pel que fa al blat de moro MON 810 (llavors), els eurodiputats assenyalen que la possible contaminació creuada per una planta invasora portant la toxina Bacillus thuringiensis toxina (Bt), utilitzada com fitosanitari, planteja importants riscos per als agricultors i el medi ambient, cal recordar que de moment no se n'ha produït cap. En els casos de productes MON810 i cotó modificat genèticament 281-24-236 x 3006-210-23 x MON 88913 (DAS-24.236-5 ? DAS-21Ø23-5 x MON-88.913-8), els eurodiputats assenyalen que els transgènics ara estan sent autoritzats a la UE per la Comissió, sense el suport de les opinions dels comitès dels estats membres.

Com en moltes ocasions anteriors, la postura del PE respon més a interessos de moviments mediambientalistes que a raons tècniques. D'aquesta manera la Unió Europea continuarà com el cranc. Que per cert no en queden. Tant com l'imiten, per què no es preocupen més per ell? Està sent una de les espècies més castigades i no precisament per transgènics.