Ara mateix, la tecnologia permet que aquest article que vostès se suposa que estan llegint, hagi estat fet per un robot i no pel senyor que hi posa la signatura, és a dir, per mi, i que les notícies que inclou aquest mitja en l'edició d'avui tampoc estiguin fetes pels suposats periodistes que treballen al Diari de Girona, sinó per màquines programades amb un munt d'algoritmes que permetrien traduir allò que està passant en noticies que passarien la prova de qualsevol facultat de comunicació. No s'espantin, però, em consta i puc donar fe que tant aquest article com la resta del diari han estat fets per persones i mercès al seu esforç. Això no significa, però, que tard o d'hora aquesta hipotètica situació sigui certa perquè, de fet, ja hi ha molts mitjans de comunicació que incorporen aplicacions robotitzades en la creació de continguts.

Sense anar més lluny, un exemple el trobem a Le Monde, que ja va introduir robots-periodistes en les darreres eleccions a França per poder fer una crònica personalitzada de cada municipi. I als Estats Units ja són molts els mitjans que elaboren continguts esportius i no tan esportius mercès a processos del tot robotitzats. Algú hauria de dir als milers de periodistes que omplen les facultats del ram que potser han de canviar de carrera i dedicar-se a la programació de màquines, perquè feina de periodista segur que no en trobaran.

En aquesta dèria per substituir els humans la tecnologia ja fa temps que elabora continguts online i crea perfils de persones a les xarxes socials que ens pensem que son persones però que no ho són per interactuar amb nosaltres, els pobres homo sapiens i col·locar-nos informacions i continguts que res no tenen a veure amb la veritat. I només per donar una pista, ja es poden imaginar quin recent president d'un gran país es el que més utilitza aquests avenços per inundar les xarxes amb la seva esbiaixada visió del món. Estem arreglats.