No sé si coneixen alguna empresa que lligant els temes d´un negoci per correu i missatges de veu, i sense parlar per telèfon amb els clients, perden el negoci per un malentès en els missatges i correus. I perden l´oportunitat comercial per un malentès estúpid. A vegades, la fredor d´aquestes eines de comunicació provoquen que oblidem la capacitat dels éssers humans, que és la confiança en l´altre, el sentiment que una persona desperta i la capacitat d´empatia que tenim.

No, les paraules vives en el món no són balderes. Són necessàries per formar-nos com individus, i sentir-nos part de la societat. Mai les emoticones en un missatge escrit, substitueixen el contacte personal. En l´era de les comunicacions i a on vius connectat al facebook, al twitter, al whatsapp, a les xarxes socials, en molts casos no hi ha certeses sobre què passa en un lloc i quins motius hi ha darrere les coses. Sabem qui promou els atacs informàtics contra les empreses del món? Hi ha governs al darrere? Quan començava la guerra civil a Síria, es veia clar que els rebels volien una societat més democràtica que la dictadura corrupta i amoral de l´assassí Al-Àssad, però ara què passa, com evoluciona l´oposició? Sorgeix el Daesh de sota una pedra? Continua la guerra civil a Líbia? És com si amb tantes tones d´informació i soroll, és tapessin els motius reals de les coses. És això quelcom volgut?

La xarxa de comunicació més potent, el parlar directe, es perd. Aquí tenen el whatsapp de veu, a on envies missatges a l´altre, però són congelats. La gent jove parla al mòbil, i no a l´interlocutor. La gent camina enganxada amb l´orella al mòbil, sense parlar. És cert que és una forma de comunicació gratuïta, en una època de crisi, però també és cert que es perden els matisos, l´entonació i l´emoció de la veu: es perd el contacte humà. No és el mateix, per molt que ens diguin que els robots cada vegada faran més coses. Si, però no cal que substitueixin als éssers humans. No és necessari. Vegin el facebook, que permet connectar amb gent que d´una altra manera no connectaries, o gent del passat, però dels mil amics agregats que tens, a quants truques per fer un cafè, a quin d´ells cerques quan tens problemes? En aquest espai d´immediatesa, una de les pèrdues més terribles és la capacitat de raonar, meditar i pair el món. Que és un dels motius que fa dels diaris una gran eina de comunicació: la possibilitat de pair la realitat, i albirar els interessos que s´amaguen darrere les notícies.