la setena edició del Festival Internacional del Circ no se celebrarà a Figueres, com les convocatòries anteriors, sinó a Girona, en un canvi que s´ha conegut de manera sorprenent aquesta setmana. Ja feia temps que eren notòries les discrepàncies entre l´organitzador del certamen, Genís Matabosch, i l´Ajuntament de Figueres, per la voluntat del primer d´aconseguir la implicació municipal en el seu projecte de Museu Europeu del Circ a la capital de l´Alt Empordà, i la manca de voluntat dels grups opositors a fer-hi la important aportació econòmica municipal que requeria la iniciativa. En conseqüència, el govern en minoria de Marta Felip a Figueres no va aconseguir salvar la continuïtat del Festival del Circ a la ciutat, i d´un dia per l´altre s´anunciava que Girona era la ciutat elegida per donar-li continuïtat, gràcies en gran mesura a la bona sintonia que ja hi ha entre l´Ajuntament i Genís Matabosch per la celebració a la capital gironina del Gran Circ de Nadal.

L´inesperat anunci ja ha generat reaccions: a Figueres, sobretot de decepció per la pèrdua del Festival, que suposava un al·licient important en la programació lúdico-cultural de la ciutat; a Girona, de satisfacció d´una banda per la incorporació d´un nou esdeveniment al ja complet programa d´activitats locals, però també d´inquietud per diversos motius, que han manifestat tant alguns grups de l´oposició a l´Ajuntament com entitats veïnals. D´una banda, es retreu a l´equip de govern que afegeixi un nou festival a la seva programació de manera aparentment improvisada, quan ja s´havia anunciat que es miraria de racionalitzar l´agenda de certàmens per evitar excessos. De l´altra, hi ha el temor de saber si l´arribada del Festival suposa el compromís de col·laborar amb el Museu del Circ que vol impulsar Matabosch, encara que l´alcaldessa, Marta Madrenas, ja ha avançat que no hi aportaran diners. I finalment, des de la Devesa, on s´emplaçarà el festival, es reclama a l´Ajuntament un pla que reguli de manera clara què s´hi pot fer i què no.

En qualsevol cas, els fets d´aquests dies també evidencien la greu situació en què es troba el govern municipal de Figueres, que pot condicionar de manera molt negativa projectes que poden resultar molt importants per al futur de la ciutat. Els grups polítics amb representació a l´Ajuntament són els encarregats de trobar una solució perquè la ciutadania no es mereix aquest bloqueig que l´únic que pot fer és perjudicar-la. I això resultaria del tot inadmissible.